Poreklo prezimena, selo Zlatare (Priština)

16. novembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zlatare, grad Priština. Podaci prema popisu stanovništva Kosova i Metohije iz 1912. godine. Priredio član foruma Poreklo Gile

 

Izveštaj učitelja Vukadina Popovića:

Ovde je bilo 7 srpskih i 13 albanskih kuća, od kojih 7 starinskih, i 6 muhadžirskih od pre aneksije.

Pet srpskih domova imalo je svoju zemlju: Simić Trifko 12 čeljadi i 15 dana oranja, Cena 2/15, Božidarević Žarko 8/14, Mladen 8/6 i Blaga 6/15.

Dva domaćina obrađivala su pola svoje, a polatuđe zemlje. Čifluk od 28 dan oranja, čiji je vlasnik bio Afuz Osman iz Pištine, obrađivao je Đoka Stojanović 17/26. Domaćinstvo Spase Nićića 13/18 obrađivalo je zemlju od 8 dana oranja, koja je pripadala Vitku Hadži Popoviću iz Prištine. Ugovora između aga i čifčija nije bilo. Age nisu pomagale čifčije. Hadži-Popovićev čifčija radio je na trećinu a Afuz osmanov na četvrtinu.

Pet arbananaških muhadžirskih kuća doselilo se 1907. godine. Age su ih dovele pošto su im zemlju davale na parče. U selu se bio osilio neki Mula Meja, koji je Đoki Stojanoviću pritisnuo nakupnju. Ovo i domaćinstva Spase Nićića i Trifka Simića nisu znala kada su njihovi preci počeli da obrađuju ovu zemlju, a ostali su govorili da su starosedeoci. Kuće u kojima su Živeli Srbi, kao i dvorišta, bile su njihova svojina.

Za vojsku su predviđeni: Zarko Božić, Stanoje Zarković, Blagoje Đekić, Marko Đekić, Cveja Đekić, Trifko Vasić, Spasoje Nićić, Nikola Nićić, Sava Joksimović, Cena Simić, Đeka Stojanović, Cveja Ristaćijević, Kristivoje i Mladen Đekić.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.