Poreklo prezimena Jazić

3. novembar 2014.

komentara: 16

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Biljana Vukmanov

    Na osnovu porodičnog sećanja koje je do mene stiglo od Anke Jazić 1996.godine , pišem vam o Jazićima “šta sam čula”.Čuvar ovog saznanja, Anka Jazić se upokojila 200?.Njoj je usmeno predanje preneo Jazić iz Zagreba, a on čuo od svog dede.Do mene priča stiže 1996.godine i to vam prenosim:

    “Pradavni predak bio je iguman u manastiru Jazak u blizini Novog Sada.On se nije dopadao tadašnjoj austrijskoj vlasti, pa su ga smenili. Kao iguman, morao se odreći imena i prezimena u manastiru i tako je dobio novo ime po manastiru Jazak, Jazić.
    Austrijske vlasti su mu dale veliko imanje.On je imao 9 sinova i svi su bili sveštenici.
    Jedan je tamo ostao na imanju.U Novom Sadu ima i danas njegovih potomaka.Potomak mu je i Živorad Jazić, bivši ambasador Jugoslavije u Kanadi, a ima ih još.
    Četiri sveštenika išla su u pravcu Sarajeva.Oni su promenili veru u islam.I danas blizu Sarajeva ima zaseok Jazić, muslimanske vere.
    Druga šetvorica išla su u pravcu Zadra.Zbog nadiranja Turaka, povukli su se ka Otočcu i Lici i zasnovali naselje Glavica.Tamo su sagradili crkvu i nastanili se do današnjih dana. Puno ih ima u Zagrebu.
    Ima ih dosta u Gospiću.
    Jedna od žena iz Glavice, krčila je šumu sa svojim mužem . Na njega je palo stablo i ubilo ga.Svekrva kivna na snaju, optužila je za ubistvo i trudnu proterala iz kuće. Ona je tražeći novo mesto stanovanja došla u Rašenicu, opština Grubišno Polje i tamo počela da krči šumu i pravi kuću od pletera. Kada joj je sin Sima porastao pomagao joj je.(Sima je prvo ime koje se pominje ali se vreme nigde ne pominje).
    Ta baba je usvojila jednog napuštenog dečaka Mileta.Njegovi potomci su živeli u Beogradu.
    Sima se ženio 2 puta.Iz drugog braka sa Ljupkom je imao sina Jakova i Lazu (1895- 1942 ubijen Jadovnu od strane ustaša).
    Laza je imao 2 ćerke Jelenu(1920-200?) I Anku (1925-200?)i sina Milana (1931-1988).
    Milan ima 3 ćerke ali tu se gasi ova loza prezimena Jazić.”
    U daljem tekstu piše dosta pojedinačno kako su se Jazići ženili i kretali.Danas ih ima u Kanadi, Švedskoj .
    Nadam se da sam bar malo doprinela očuvanju porekla i sećanja na ovu porodicu.Podaci su nepouzdani, bez godina, imena i svedeni na sećanje.Pozdrav ,potomak Jazića Biljana Vukmanov

  2. Ilija Šikman

    Gospođo Biljana,
    I mene interesuje prezime Jazić. U mom rodnom selu Krndija, opština Cazin, BiH, bile su dve porodice Jazića. Oba Jazića su bili oženjeni iz moje porodice Šikman. I ovi Jazići slave svetog Jovana. Interesantno je saznanje da je predak Jazića bio iguman u manastiru Jazak na Fruškoj gori i da je morao napustiti službu, da bi potom dobio prezime Jazić. Ja sam došao do saznanja da je prezime nastalo od turskog apelativa yazar, sinonim yazaci što znači pisar, ili od muškog imena Jazimir, što nije pouzdano, mada nije isključeno. Interesantno je njihovo raseljavanje iz Jazka, što potvrđuju i moja saznanja o njihovoj rasprostranjenosti. Pominjete da ste podatke-predanja dobili od Jazića iz Zagreba, zatim vežete to za Grubišno polje, potvrđuje put jednog Jazića iz Krndiji koji je kao pripadnik milicije, službovao u Grubišnom Polju, potom prešao u Zagreb gdje je umro 2008. godine. Njegov sin Radovan danas živi u Bororvu Selu kod Vukovara. Pošto nemam podataka o poreklo Jazića, osim ovoga što ste vi naveli, po čemu se može smatrati da im je poreklo Srem, mada smatram da im to poreklo nije pouzdano. Molio bi vas ukoliko imate neka šira saznanja o poreklu Jazića da mi kažete. Veliki pozdrav, Ilija.

  3. Dario Jazić

    Poštovani prijatelji,zahvaljujem na trudu oko porijekla prezimena Jazić. Ja sam iz Banja Luke i pokušavam već godinama da istražim naše porijeklo. Po mom saznanju mi slavimo Sv.Jovana Krstitelja i ima nas dvije porodice u Banja Luci tj. ja i moj brat. Za vrijeme rata je došlo nekoliko porodica iz Zagreba. Znam da ima još jedna porodica u Čelincu ali nemam kontak sa njima.Po mom saznanju moj deda je rođen u Banja Luci a i njegov takođe. Baka mi je pričala da su došli iz Ličkog Petrovog Sela. Da je bilo 5 braće gdje se spominje taj vojni ataše u Kanadi, jedan je u Beogradu bio vojno lice. Nažalost to je sve što znam.Moj otac je nastradao na ratištu 1992 a umro 1996. Brat i ja smo imali 22 i 20 god. tako da nemamo stričeve da bi mogli dobiti nekakve informacije. Molim sve koji mogu pomoći oko našeg porijekla da nešto napišu o tome.

    • Snijezana

      Postovani Dario.Po ovo sto ja znam bio jw jedan Dane koji je otisao u pravcu Novog pa za Banja Luku.Da li je to neko tvoj ne znam.Ali ja skupljam tj.pisem svoje stablo.Pa imam u siroj porodici i Danu o kojem se nista nezna.Tu su zatim Pero vojno lice pa ostali Trivo,Marko Simo,Jovo i Luka koji je poginuo42g.

      • Mario

        Poštovana Sniježana,
        Potomak sam Stane Jazić iz sela Marini koje pripada opštini Prijedor. Ona se udala za izvjesnog Davidović Miloša, sa kojim je stekla sina Marka (1946.-2019.) i kćerku Maricu (1954., ne zna se tačno godina rođenja, ali se vodi ovako). Miloš ih je napustio veoma rano (Marica je bila dojenče). Kasnije su preselili u Bosanski Novi, gdje se Marko oženio i stekao dvoje djece (Svjetlana1970. i Mario 1983.) ,a Marica se udala i stekla dvoje djece (Zorana i Tatjanu (Zoran je poginuo u ratu 1993.)). Marko je zadržao očevo prezime, i ja ga danas nosim. Slavimo Svetog Nikolu. Stana Jazić je oba roditelja izgubila od ruke ustaša u rodnom selu, na kućnom pragu. Pokušavam saznati što više o svojoj porodici, i ako Vam nešto od ovoga zvuči poznato, a imate neke informacije, bio bih Vam zahvalan da ih sa mnom podijelite.
        Lijep pozdrav.

        • Snijezana

          Postovani Mario,cula sam za Stanu Jazic.Ali nemam informacija.Rodjak s kojim sam istrazivala je preminuo.A kako mi je on rekao da je bila kuca na mjestu gdje se sada nalazi Sanatron Jazica.On je spominjao da je u toj kuci zivjela.Stana koju je on znao obici.Fa li je to bila tvoja baka ne znam.Ali ja sam cula za tvoju porodicu Davidovic.Pozdrav

  4. Pero Jazic

    Postovani Dario, Moj deda je bio vojno lice i ziveo je u Beogradu odakle sam i ja. Inace orginalno je bio iz Bosanskog Novog. Takodje ni ja nisam nikad upoznao nekog rodjaka a saznanja sam da je imao dosta brace.

    • Snijezana

      Postovani Pero.Ja istrazujem porijeklo Jazica pa sam tako naisla na ovaj tvoj odgovor.Pa sam odlucila da ti se javim posto sam od Bos.Novog tj.Novi Grad.S obzirom da si naveo da ti je djed vojno lice.Nisi naveo njegovo ime.U mojoj porodici je bio Pero Jazic.

  5. Snijezana

    Imao je dvoje djece.Sina i kcer.Sin je Luka.Toliko.Pozdrav

  6. Slobodan

    Ja znam za Jaziće iz sela Donji Petrovići, nekadašnja opština Bosanska Krupa (danas Krupa na Uni). Slave krsnu slavu Svetog Jovana. Po mom saznanju su poreklom iz Like, kao i većina Srba iz tog kraja Bosanske Krajine.

    • Žarko Obradović

      Ja bih da pomenem jedan mali deo roda Jazića koji je živeo u Lici kod Rudopolja (Bruvna – zaseok na Vodenoj Glavi). Jazića je tu bilo svega 2 kuće a pored njih još 3 kuće Obradovića (2 kuće tzv. Bajguta i 1 kuća tzv. Kuburaca). Prema usmenom predanju mojih roditelja, trebalo bi da su ovi Jazići zapravo Obradovići (porodični nadimak). I ovi Jazići (kao i komšije im Obradovići) slave Jovanjdan. U Lici je Jazića, još 1915. g. bilo ukupno 9 kuća (Bruvno, Dobroselo i već pomenuti zaseok kod Rudopolja (Bruvna). Koliko se sećam nekada je jedna porodica Jazića živela i u Osijeku. Pozdrav

  7. Snijezana

    Mario,da li je Stana imala sestru ili brata?

  8. Aleksandar

    Poštovani,

    Pripadam porodici Jazić. Ne znam puno o poreklu svoje porodice. Moj deda Rade došao je tokom Drugog svetskog rata iz mesta Velika Gata kod Bihaća i nastanio se u Zemunu. Znam za njegovog oca, a mog pradedu, Todora koji je poginuo u Americi kao rudar. Rade je imao i brata Petra koji je poginuo u partizanima u Bihaću 1942. godine. Prema priči jednog od komšija iz drugog dela grada gde sam odrastao, Jazići su živeli u Velikoj Gati 200-300 godina. Taj komšija je, ako se dobro sećam, poreklom iz istog mesta.

    Jako bi mi značilo da saznam malo više o svojoj porodici.

    Hvala svima unapred.