Порекло презимена Јазић

3. новембра 2014.

коментара: 13

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. Биљана Вукманов

  На основу породичног сећања које је до мене стигло од Анке Јазић 1996.године , пишем вам о Јазићима “шта сам чула”.Чувар овог сазнања, Анка Јазић се упокојила 200?.Њој је усмено предање пренео Јазић из Загреба, а он чуо од свог деде.До мене прича стиже 1996.године и то вам преносим:

  “Прадавни предак био је игуман у манастиру Јазак у близини Новог Сада.Он се није допадао тадашњој аустријској власти, па су га сменили. Као игуман, морао се одрећи имена и презимена у манастиру и тако је добио ново име по манастиру Јазак, Јазић.
  Аустријске власти су му дале велико имање.Он је имао 9 синова и сви су били свештеници.
  Један је тамо остао на имању.У Новом Саду има и данас његових потомака.Потомак му је и Живорад Јазић, бивши амбасадор Југославије у Канади, а има их још.
  Четири свештеника ишла су у правцу Сарајева.Они су променили веру у ислам.И данас близу Сарајева има засеок Јазић, муслиманске вере.
  Друга шетворица ишла су у правцу Задра.Због надирања Турака, повукли су се ка Оточцу и Лици и засновали насеље Главица.Тамо су саградили цркву и настанили се до данашњих дана. Пуно их има у Загребу.
  Има их доста у Госпићу.
  Једна од жена из Главице, крчила је шуму са својим мужем . На њега је пало стабло и убило га.Свекрва кивна на снају, оптужила је за убиство и трудну протерала из куће. Она је тражећи ново место становања дошла у Рашеницу, општина Грубишно Поље и тамо почела да крчи шуму и прави кућу од плетера. Када јој је син Сима порастао помагао јој је.(Сима је прво име које се помиње али се време нигде не помиње).
  Та баба је усвојила једног напуштеног дечака Милета.Његови потомци су живели у Београду.
  Сима се женио 2 пута.Из другог брака са Љупком је имао сина Јакова и Лазу (1895- 1942 убијен Јадовну од стране усташа).
  Лаза је имао 2 ћерке Јелену(1920-200?) И Анку (1925-200?)и сина Милана (1931-1988).
  Милан има 3 ћерке али ту се гаси ова лоза презимена Јазић.”
  У даљем тексту пише доста појединачно како су се Јазићи женили и кретали.Данас их има у Канади, Шведској .
  Надам се да сам бар мало допринела очувању порекла и сећања на ову породицу.Подаци су непоуздани, без година, имена и сведени на сећање.Поздрав ,потомак Јазића Биљана Вукманов

 2. Илија Шикман

  Госпођо Биљана,
  И мене интересује презиме Јазић. У мом родном селу Крндија, општина Цазин, БиХ, биле су две породице Јазића. Оба Јазића су били ожењени из моје породице Шикман. И ови Јазићи славе светог Јована. Интересантно је сазнање да је предак Јазића био игуман у манастиру Јазак на Фрушкој гори и да је морао напустити службу, да би потом добио презиме Јазић. Ја сам дошао до сазнања да је презиме настало од турског апелатива yazar, синоним yazaci што значи писар, или од мушког имена Јазимир, што није поуздано, мада није искључено. Интересантно је њихово расељавање из Јазка, што потврђују и моја сазнања о њиховој распрострањености. Помињете да сте податке-предања добили од Јазића из Загреба, затим вежете то за Грубишно поље, потврђује пут једног Јазића из Крндији који је као припадник милиције, службовао у Грубишном Пољу, потом прешао у Загреб гдје је умро 2008. године. Његов син Радован данас живи у Борорву Селу код Вуковара. Пошто немам података о порекло Јазића, осим овога што сте ви навели, по чему се може сматрати да им је порекло Срем, мада сматрам да им то порекло није поуздано. Молио би вас уколико имате нека шира сазнања о пореклу Јазића да ми кажете. Велики поздрав, Илија.

 3. Дарио Јазић

  Поштовани пријатељи,захваљујем на труду око поријекла презимена Јазић. Ја сам из Бања Луке и покушавам већ годинама да истражим наше поријекло. По мом сазнању ми славимо Св.Јована Крститеља и има нас двије породице у Бања Луци тј. ја и мој брат. За вријеме рата је дошло неколико породица из Загреба. Знам да има још једна породица у Челинцу али немам контак са њима.По мом сазнању мој деда је рођен у Бања Луци а и његов такође. Бака ми је причала да су дошли из Личког Петровог Села. Да је било 5 браће гдје се спомиње тај војни аташе у Канади, један је у Београду био војно лице. Нажалост то је све што знам.Мој отац је настрадао на ратишту 1992 а умро 1996. Брат и ја смо имали 22 и 20 год. тако да немамо стричеве да би могли добити некакве информације. Молим све који могу помоћи око нашег поријекла да нешто напишу о томе.

  • Snijezana

   Postovani Dario.Po ovo sto ja znam bio jw jedan Dane koji je otisao u pravcu Novog pa za Banja Luku.Da li je to neko tvoj ne znam.Ali ja skupljam tj.pisem svoje stablo.Pa imam u siroj porodici i Danu o kojem se nista nezna.Tu su zatim Pero vojno lice pa ostali Trivo,Marko Simo,Jovo i Luka koji je poginuo42g.

   • Mario

    Poštovana Sniježana,
    Potomak sam Stane Jazić iz sela Marini koje pripada opštini Prijedor. Ona se udala za izvjesnog Davidović Miloša, sa kojim je stekla sina Marka (1946.-2019.) i kćerku Maricu (1954., ne zna se tačno godina rođenja, ali se vodi ovako). Miloš ih je napustio veoma rano (Marica je bila dojenče). Kasnije su preselili u Bosanski Novi, gdje se Marko oženio i stekao dvoje djece (Svjetlana1970. i Mario 1983.) ,a Marica se udala i stekla dvoje djece (Zorana i Tatjanu (Zoran je poginuo u ratu 1993.)). Marko je zadržao očevo prezime, i ja ga danas nosim. Slavimo Svetog Nikolu. Stana Jazić je oba roditelja izgubila od ruke ustaša u rodnom selu, na kućnom pragu. Pokušavam saznati što više o svojoj porodici, i ako Vam nešto od ovoga zvuči poznato, a imate neke informacije, bio bih Vam zahvalan da ih sa mnom podijelite.
    Lijep pozdrav.

    • Snijezana

     Postovani Mario,cula sam za Stanu Jazic.Ali nemam informacija.Rodjak s kojim sam istrazivala je preminuo.A kako mi je on rekao da je bila kuca na mjestu gdje se sada nalazi Sanatron Jazica.On je spominjao da je u toj kuci zivjela.Stana koju je on znao obici.Fa li je to bila tvoja baka ne znam.Ali ja sam cula za tvoju porodicu Davidovic.Pozdrav

 4. Pero Jazic

  Postovani Dario, Moj deda je bio vojno lice i ziveo je u Beogradu odakle sam i ja. Inace orginalno je bio iz Bosanskog Novog. Takodje ni ja nisam nikad upoznao nekog rodjaka a saznanja sam da je imao dosta brace.

  • Snijezana

   Postovani Pero.Ja istrazujem porijeklo Jazica pa sam tako naisla na ovaj tvoj odgovor.Pa sam odlucila da ti se javim posto sam od Bos.Novog tj.Novi Grad.S obzirom da si naveo da ti je djed vojno lice.Nisi naveo njegovo ime.U mojoj porodici je bio Pero Jazic.

 5. Snijezana

  Imao je dvoje djece.Sina i kcer.Sin je Luka.Toliko.Pozdrav

 6. Slobodan

  Ja znam za Jaziće iz sela Donji Petrovići, nekadašnja opština Bosanska Krupa (danas Krupa na Uni). Slave krsnu slavu Svetog Jovana. Po mom saznanju su poreklom iz Like, kao i većina Srba iz tog kraja Bosanske Krajine.

  • Žarko Obradović

   Ja bih da pomenem jedan mali deo roda Jazića koji je živeo u Lici kod Rudopolja (Bruvna – zaseok na Vodenoj Glavi). Jazića je tu bilo svega 2 kuće a pored njih još 3 kuće Obradovića (2 kuće tzv. Bajguta i 1 kuća tzv. Kuburaca). Prema usmenom predanju mojih roditelja, trebalo bi da su ovi Jazići zapravo Obradovići (porodični nadimak). I ovi Jazići (kao i komšije im Obradovići) slave Jovanjdan. U Lici je Jazića, još 1915. g. bilo ukupno 9 kuća (Bruvno, Dobroselo i već pomenuti zaseok kod Rudopolja (Bruvna). Koliko se sećam nekada je jedna porodica Jazića živela i u Osijeku. Pozdrav

 7. Snijezana

  Mario,da li je Stana imala sestru ili brata?