Predstavljanje “Knjige o Macurama” u Beogradu, u subotu 1. 11. 2014.

28. oktobar 2014.

komentara: 1

Genetičko-istorijska studija “Knjiga o Macurama”, prvi izdavački poduhvat Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo” biće predstavljena 1. novembra 2014. u Beogradu  u Biblioteci “Milutin Bojić”, Ilije Garašanina 5 (preko puta Palilulske pijace), sa početkom o 12.00 časova.

knjiga, na papiru

O knjizi će govoriti autori (Dejan Vujanić, Siniša Jerković, Jovica Krtinić i Aleksandar Marinković) i Miloš Macura, osnivač i urednik portala macure.net.

Na 256 stranica ove bogato opremljene knjige sadržano je sve što je u ovom trenutku moglo da se istraži o rodu Macure. Centralni deo knjige čine studija o dalmatinskim Macurama, kao i istraživanje zasnovano na genetičkim rezultatima testiranih pojedinaca – pripadnika ovog roda. U knjizi su istražene i Macure kao stari narod u crnogorskim brdima, a predmet našeg istraživanja su bile i Macure koje se sa ovim ili srodnim prezimenom Mačura pojavljuju u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini. Naravno, ispitana je i etimologija ovog zaista specifičnog pojma (imena, prezimena).

Koristimo priliku da obavestimo sve zainteresovane da “Knjigu o Macurama” mogu kupiti na Sajmu knjiga, u hali 4. na štandu “Kuće za sunce”, kao i u Biblioteci “Milutin Bojić”, uz specijalni popust za svega 500 dinara!

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miroslav Macura

    Bravo! Konačno jedan ozbiljan poduhvat – ne samo kada je reč o plemenu Macura- nego i kao genetičko-istorijskoj analizi jednog prezimena na balkanskim prostorima. Izuzetan značaj i doprinos daljim poduhvatima na ovom polju. Putokaz i osnova interesovanja za svoje poreklo za sve zainteresovane saplemenike, ali i sve ostale da istraživanjem uz pomoć novih saznanja na naučnoj bazi i kroz sakupljanje starih zapisa, predanja i svekolikog iskustva načine slične studije. Nadamo se da je ova knjiga samo pionirski poduhvat i početak šireg interesovanja za spoznajom našeg porekla i upoznavanje naših potomaka sa svojim korenima.
    Hvala autorima u moje i u ime moje porodice, ali i u ime svih Macura koje neće biti u prilici da prisustvuju promociji.
    Miroslav Macura, Karađorđeva br.5 Zemun