Poreklo prezimena, selo Topola (Jagodina)

4. oktobar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Topola, grad Jagodina – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Topola

Položaj sela.

Selo je više Dragoševca, sa leve strane Lukarskog Potoka, na jednoj blagoj prisojnoj strani. Kada se Lukarski Potok izlije čini štetu selu i ključu.

Vode.

Pije se bunarska voda.

Zemlje i šume.

Njive i senokosi su na mestima: Selo, Gaj, Lukar, Ramnjak, Potoče, Osredak i Ivina (Ivkova) Poljana. Šume, njive i pašnjaci su na mestima: Đičak, Crnogorsko, Brestovac i Golo Brdo.

Tip sela.

Selo je srednje zbijenosti; kuće su udaljene jedna od druge obično oko 50 metara.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Po predanju selo je pre kosovske bitke bilo vrlo veliko. Pružalo se od Lukara do Rekovca (u Levču). Na Kosovo je iz ovog sela trebalo da pođe 700 oklopnika (konjanika) a pošlo ih je samo sedam. Zbog toga ga je knez Lazar prokleo da nikada nema više od sedam kuća.. I tako je, po kneževoj kletvi, ostalo dugi niz godina. Čim je selo dobilo koju kuću više, ubrzo bi neka opustela, te je tak ostajao isti broj. I pored toga što je selo starijeg postanka danas su u njemu većinom noviji doseljenici, dok starinaca nema.

Topola ima 19 kuć, 4 roda i 75 stanovnika.

Rodovi su:

Andrejići i Radosavljevići, slave Lazarevdan. Preci su im su se doselili iz Palikura kod Kavadara pre 130 godina. Ovde su došli iz Stalaća, preko Dragoševca.

Milovanovići i Stojadinovići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se sa Kosova pe 100 i više godina.

Stepići. Slave Ilindan. Doselili su se iz Županjca u Levču pre 100 godina a tamo su došli sa Kosova. Ima ih u Kragujevcu, Bivolju kod Kruševca, kao i u Kruševcu. Stevan Stepić, praunuk Stepanov, ratovao je sa Karađorđem, pa kako je ostao bez imanja (jer mu braća nisu ništa dala), Karađorđe ga preseli u Topolu i pokloni mu dobar deo imanja.

Milovanovići drugi, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se sa Kosova kada Stojadinovići i Milovanovići, sa kojima se smatraju da su jedan rod.

Seoska slava je Drugi dan Trojica.. Zavetine nema.

Groblje je više sela u Osretku, između Lukarskog Potoka i Ursuličkog Potoka.

 

IZVORStanoje Mijatović – Belica. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.