Poreklo prezimena, selo Štitarica (Vučitrn) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Štitarica, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Poreklo stanovništva sela Štitarica, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Štitarica (Vučitrn)

Poreklo prezimena, selo Štitarica (Vučitrn)

Poreklo stanovništva sela Štitarica, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Čičavice, na jedan km jugozapadno od železničke stanice Vučitrn. Kroz selo protiče Proni Češmes (Česmin potok).

Osim kolonističkih kuća koje su kod železničke stanice, selo je zbijeno. Taj stariji i zbijeni deo sela deli se na Gornju i Donju mahalu.

Prilikom doseljavanja najstarijeg arbanaškog roda (Mehola) u selu su živeli Srbi. Kao da sadašnji Arbanasi u selu ne znaju jesu li ti Srbi imali svoju zemlju ili bili čifčije u nekoga. Navode samo da je predak Mehola (Hadži Zećir) zajedno sa Šiškovićima iz Vučitrna kupio selo od nekoga (Hadži Zećir 1/3, a Šiškovići 2/3) i uselio se u nj. Po useljenju Mehola i dovođenju čifčija Arbanasa na seoski deo Šiškovića Srbi čifčije su se raselili.

Rodovi:

Mehol (5 k.), od fisa Gaša. Doselili se iz Ljumi Barda u Sev. Albaniji. Prvo su „pali“ u Taradžu, pa u Bukoš i najzad u Štitaricu sredinom 19. veka, pošto su kupili zemlju u njoj. Pojasevi u 1934. od doseljenja u Štitaricu: Hadži Zećir, Kariman, Azem, Adem (45 godina).

Arifović (2 k.), od fisa Beriša. Doselio se iz Dubove (Peć) posle Mehola. Bio čifčija u Šiškovića.

Umić (8 k.), od fisa Tsača. Doselio se kao muhadžir 1878. iz V. Plane u Toplici.

Belešković (3 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Na islam prešli u Toplici, odakle su se doselili 1878 (iz V. Plane) kao muhadžiri zajedno sa ostalim muhadžirima svoga sela i svoga kraja.

Jašarović (1 k.), od fisa Gaša. Doseljen 1913. iz Košutova (K. Mitrovica) za čifčiju.

Kolonisti:

Sekulići (1 k.), Doseljeni 1922. iz doline Ibra niže K. Mitrovice

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top