Poreklo prezimena, selo Šalce (Vučitrn)

26. septembra 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šalce, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Čičavice, na nadmorskoj visini od 600-700 m, upravo pod samim pojasom šume. Kroz selo protiču Šaljački i Ugljarski potok.

Razbijenog je tipa. Deli se na tri mahale: na Gornju mahalu, Donju mahalu, čije je zajedničko ime Šalce, i na Maljočku mahalu, koja je severozapadno od prvih i koja se zove još i Ugljare. Udaljenja između mahala iznose do 0,5 km. Mahale su donekle zbijene, ali ima i izdvojenih kuća, tako da selo više ima tip starovlaškog sela.

Ime sela je verovatno glasilo Šavci, pa od Arbanasa docnije dobilo sadašnji unakaženi oblik. A sadašnjoj mahali Ugljaru je ime nastalo ili o ugljarstvu njenih ranijih stanovnika ili po „uljarstvu”, kako se pčelarstvo nazivalo u Srba za srednjevekovne Srbije.

Arbanasi kao da ne znaju jesu li im preci zatekli selo. Arbanasi su se (rod Dzon) prvo nastanili u sadašnjoj mahali Ugljaru, čiji su prostor prodali docnije doseljenim Maljocima, a sami se preselili u deo zvani Šalce (G. i D. mahala). Ova dva roda i sada tako žive: Maljoci u Ugljaru, a Dzon i svega dve kuće Maljoka u Šalcu.

Rodovi:

Dzon (15 k.), od fisa Krasnića. Doseljen iz Malesije oko 1770. zajedno sa Dzonima iz Resnika.

Maljok (10 k.), od fisa Krasnića. Pri doseljavanju iz Malesije prvo „pali” u Stanovce (istočno od Sitnice), ali uskoro preseljeni u Šalce, kuda ih je „privukla” šuma.

Kolonisti:

Perović (2 k.), – Radeč (1 k.) i – Kovačević (2 k.). Doseljeni 1922. iz Novog Sela (Danilovgrad).

Dragović (3 k.) iz Ćurilca (Danilovgrad).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.