Порекло презимена, село Шашковац (Приштина)

26. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Шашковац, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Saskovac

Село је на јужној падини Осгрог врха, на западној страни долине Шашковачког потока, око пола километра северно-североисточно од варошице Јањева.

Село је разбијено. Куће су му растурене појединачно или се, на окупу налазе највише по две куће. Али удаљења између крајњих кућа у селу не износи више од 1 км. Село се на махале не дели.

Име селу је вероватно дошло по насеобини Саса, који су, како је изнето, учествовали као рудари у средњовековној Србији. Трагова старог рударства има у рударским окнима, којих има више на брду Гвозденику.

Шашковац се у 17. веку помиње више пута. Неки православац је 1678. г. забележио да се из Шашковца преселио у Грачаницу, а у наредној (1679) години се међу великим служитељима цркве, достојним („достовермн”) и крепким стубовима („стлпи кршци”) помиње се Хаџи Шахинв, велики „послушник”, који је те године умро „во дом своем в село Шашковц”.

У селу сада живи само један арбанашки род, али је до око 1870. у њему било и Срба. Последњи исељени Срби из овог села су били Ивићи, који сада живе у суседној Сушици. Срби Перићи у селу Крушевцу су се иселили из Шашковца почетком 19. века. 1830. су се због свађе са Арбанасима иселили из овог села и Славићи у Г. Гуштерици.

Арбанашки род је – Балијовић (9 к.), од фиса Битича. Доселио се око прелаза 18. у 19. век из Сев. Албаније. Појасеви у 1932. од досељења: Јакуп, Балија, Незир, Њатиф, Зећир.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.