Poreklo prezimena, selo Šaškovac (Priština)

26. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šaškovac, grad Priština (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Saskovac

Selo je na južnoj padini Osgrog vrha, na zapadnoj strani doline Šaškovačkog potoka, oko pola kilometra severno-severoistočno od varošice Janjeva.

Selo je razbijeno. Kuće su mu rasturene pojedinačno ili se, na okupu nalaze najviše po dve kuće. Ali udaljenja između krajnjih kuća u selu ne iznosi više od 1 km. Selo se na mahale ne deli.

Ime selu je verovatno došlo po naseobini Sasa, koji su, kako je izneto, učestvovali kao rudari u srednjovekovnoj Srbiji. Tragova starog rudarstva ima u rudarskim oknima, kojih ima više na brdu Gvozdeniku.

Šaškovac se u 17. veku pominje više puta. Neki pravoslavac je 1678. g. zabeležio da se iz Šaškovca preselio u Gračanicu, a u narednoj (1679) godini se među velikim služiteljima crkve, dostojnim („dostovermn”) i krepkim stubovima („stlpi kršci”) pominje se Hadži Šahinv, veliki „poslušnik”, koji je te godine umro „vo dom svoem v selo Šaškovc”.

U selu sada živi samo jedan arbanaški rod, ali je do oko 1870. u njemu bilo i Srba. Poslednji iseljeni Srbi iz ovog sela su bili Ivići, koji sada žive u susednoj Sušici. Srbi Perići u selu Kruševcu su se iselili iz Šaškovca početkom 19. veka. 1830. su se zbog svađe sa Arbanasima iselili iz ovog sela i Slavići u G. Gušterici.

Arbanaški rod je – Balijović (9 k.), od fisa Bitiča. Doselio se oko prelaza 18. u 19. vek iz Sev. Albanije. Pojasevi u 1932. od doseljenja: Jakup, Balija, Nezir, Njatif, Zećir.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.