Порекло презимена, село Шалце (Вучитрн)

26. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Шалце, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Чичавице, на надморској висини од 600-700 м, управо под самим појасом шуме. Кроз село протичу Шаљачки и Угљарски поток.

Разбијеног је типа. Дели се на три махале: на Горњу махалу, Доњу махалу, чије је заједничко име Шалце, и на Маљочку махалу, која је северозападно од првих и која се зове још и Угљаре. Удаљења између махала износе до 0,5 км. Махале су донекле збијене, али има и издвојених кућа, тако да село више има тип старовлашког села.

Име села је вероватно гласило Шавци, па од Арбанаса доцније добило садашњи унакажени облик. А садашњој махали Угљару је име настало или о угљарству њених ранијих становника или по „уљарству”, како се пчеларство називало у Срба за средњевековне Србије.

Арбанаси као да не знају јесу ли им преци затекли село. Арбанаси су се (род Дзон) прво настанили у садашњој махали Угљару, чији су простор продали доцније досељеним Маљоцима, а сами се преселили у део звани Шалце (Г. и Д. махала). Ова два рода и сада тако живе: Маљоци у Угљару, а Дзон и свега две куће Маљока у Шалцу.

Родови:

Дзон (15 к.), од фиса Краснића. Досељен из Малесије око 1770. заједно са Дзонима из Ресника.

Маљок (10 к.), од фиса Краснића. При досељавању из Малесије прво „пали” у Становце (источно од Ситнице), али ускоро пресељени у Шалце, куда их је „привукла” шума.

Колонисти:

Перовић (2 к.), – Радеч (1 к.) и – Ковачевић (2 к.). Досељени 1922. из Новог Села (Даниловград).

Драговић (3 к.) из Ћурилца (Даниловград).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.