Poreklo prezimena, selo Topilo (Štimlje) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Topilo (ranije Topila), opština Štimlje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Pore Poreklo stanovništva sela Topilo (ranije Topila), opština Štimlje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Pore Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Topilo (Štimlje)

Poreklo prezimena, selo Topilo (Štimlje)

Poreklo stanovništva sela Topilo (ranije Topila), opština Štimlje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na masivu planine Crnoljeve, na levoj strani doline Topilske reke i to visoko, iznad njenog klisurastog dela, najviše između 1000 i 1100 metara apsolutne visine.

Razbijenog je tipa. I kuće su po mahalama rasturene. Deli se u mahale Vok (u gornjem) i u mahalu Hasaj, u donjem delu. Imena mahala su po rodovima koji u njima žive.

U selu žive samo Arbanasi. Njihovi preci su iz Severne Albanije prvo „pali“ u Godance i Petrovo, ali kako nisu bili zemljoradnici, pa nisu znali ni da razoru ledinu („orali je poprečke“), to su izašli u planinu, gde su mogli da produže stočarsko zanimanje iz svoga zavičaja. Selo, kažu, nisu zatekli, a zemlju na kojoj se nastanili kupili su od Isića u Štimnji.

Rodovi:

Vok (10 k.), od fisa Sopa, doseljeni iz Malesije, iz predela Vokši oko 1800.

Hasaj (25 k., – Avdilović 8 k. i – Demović 17 k.), od fisa Sopa. Doseljeni u isto vreme iz Sev. Albanije iz mesta Kostora.

Usled slabih uslova za život selo se raseljava. Njihovih iseljenika od početka 19. veka ima više od dvadesetak kuća na Kosovu i u Labu.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top