Порекло презимена, село Тећа (Липљан)

22. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Тећа, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у долини једног потока који се ниже варошице Јањева први здесна слива у реку Јањевку, а који се зове Прони Тећес (Текијин поток).

Разбијеног је типа. У горњем делу села, код Текије, живи род Тећол, а куће осталих родова су у доњем делу села, око 200 м ниже. Делови села немају имена и куће у оба сеоска дела су збијене.

Име села је по текији („тећи”) Исак-бабе, која је на овом месту, изван Јањева, према запису на лепу у њеном зиду, подигнута 890. хиџриске, односно 1481. године по нашем рачунању. Сем текије, која је припадала Јањеву и коју су надгледали Турци из Јањева, јер надомак варошице (око пола километра) насеља око ње није било све до 1878, када су се ту населили мухаџири из ослобођених крајева Србије у рату 1877-78.

Родови:

Тећол (3 к.), од фиса Гаша. Досељени 1878. из Прокупља као мухаџири. Презиме им је по томе што су се прихватили чуварства текије.

Конџељ (6 к.), од фиса Битича. Мухаџири из 1878. из Конџеља (Топлица).

Девча (1 к.) и – Блаца (2 к.) оба од фиса Краснића, мухаџири су из Девче и Блаца у Топлици, али су до око 1900. живели у Годанцу.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.