Poreklo prezimena, selo Teća (Lipljan)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Teća, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u dolini jednog potoka koji se niže varošice Janjeva prvi zdesna sliva u reku Janjevku, a koji se zove Proni Tećes (Tekijin potok).

Razbijenog je tipa. U gornjem delu sela, kod Tekije, živi rod Tećol, a kuće ostalih rodova su u donjem delu sela, oko 200 m niže. Delovi sela nemaju imena i kuće u oba seoska dela su zbijene.

Ime sela je po tekiji („teći”) Isak-babe, koja je na ovom mestu, izvan Janjeva, prema zapisu na lepu u njenom zidu, podignuta 890. hidžriske, odnosno 1481. godine po našem računanju. Sem tekije, koja je pripadala Janjevu i koju su nadgledali Turci iz Janjeva, jer nadomak varošice (oko pola kilometra) naselja oko nje nije bilo sve do 1878, kada su se tu naselili muhadžiri iz oslobođenih krajeva Srbije u ratu 1877-78.

Rodovi:

Tećol (3 k.), od fisa Gaša. Doseljeni 1878. iz Prokuplja kao muhadžiri. Prezime im je po tome što su se prihvatili čuvarstva tekije.

Kondželj (6 k.), od fisa Bitiča. Muhadžiri iz 1878. iz Kondželja (Toplica).

Devča (1 k.) i – Blaca (2 k.) oba od fisa Krasnića, muhadžiri su iz Devče i Blaca u Toplici, ali su do oko 1900. živeli u Godancu.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.