Порекло презимена, село Тараџа (Вучитрн)

22. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Тараџа, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 Taradza

Село је на истоименој коси на Чичавици и око те косе која се пружа северно од брда Чечана. Куће су му на граници њива и шуме, на надморској висини од 620-720 метара.

Разбијеног типа. Има четири одвојена дела и у сваком од њих живи по један род. Удаљења између делова износе око 0,5 км. Сасвим мали делови (од по 2 куће) не сматрају се за махале.

Мухаџири су при свом доласку из Топлице затекли у селу Србе, од којих су неки били на својој земљи, а неки чифчије у Хаџи Јусуфа Коронице из Вучитрна. Они су се после три-четири године раселили. Вулета, Гаја, Михајло и још један од домаћина четири куће које су имале своју земљу иселили се у Топлицу, у околину Куршумлије.

Арбанашки родови:

Музаћ (2 к.), од фиса Шаље,

Планали (2 к.), од фиса Тсача,

Грабаниц (2 к.) и

Влас (2 к.), од фиса Климената. Доселили се као мухаџири из топличких села Музаћа, В. Плане, Грабовнице и Власа 1878. Музаћ је купио земљу од поменутог Вулета, а остали су били чифчије у поменутог чифлик-сахибије из Вучитрна. Род Музаћ се у Топлици отселио крајем 18. века. Његови појасеви у 1934. су од отсељења из фиса Шаље у Малесији, из братства Вољаја, били: Дема, Рустем, Сејди, Фазли, Рука (80 година). Отац претка Деме (у Малесији) био је хришћанин.

Аутоколонисти:

Вучетић (1 к.), – Мијајловић (1 к.) и – Аншуновић (1 к.) 1928. из Блажева (срез копаонички).

Пајовић (1 к.) 1925. из Куча.

Колонисти:

Вујаковић (1 к.) 1922. из Раппсове Главице (Гламоч).

Ковачевић (5 к.) 1922. из Грахова (Никшић).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.