Poreklo prezimena, selo Taradža (Vučitrn)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Taradža, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 Taradza

Selo je na istoimenoj kosi na Čičavici i oko te kose koja se pruža severno od brda Čečana. Kuće su mu na granici njiva i šume, na nadmorskoj visini od 620-720 metara.

Razbijenog tipa. Ima četiri odvojena dela i u svakom od njih živi po jedan rod. Udaljenja između delova iznose oko 0,5 km. Sasvim mali delovi (od po 2 kuće) ne smatraju se za mahale.

Muhadžiri su pri svom dolasku iz Toplice zatekli u selu Srbe, od kojih su neki bili na svojoj zemlji, a neki čifčije u Hadži Jusufa Koronice iz Vučitrna. Oni su se posle tri-četiri godine raselili. Vuleta, Gaja, Mihajlo i još jedan od domaćina četiri kuće koje su imale svoju zemlju iselili se u Toplicu, u okolinu Kuršumlije.

Arbanaški rodovi:

Muzać (2 k.), od fisa Šalje,

Planali (2 k.), od fisa Tsača,

Grabanic (2 k.) i

Vlas (2 k.), od fisa Klimenata. Doselili se kao muhadžiri iz topličkih sela Muzaća, V. Plane, Grabovnice i Vlasa 1878. Muzać je kupio zemlju od pomenutog Vuleta, a ostali su bili čifčije u pomenutog čiflik-sahibije iz Vučitrna. Rod Muzać se u Toplici otselio krajem 18. veka. Njegovi pojasevi u 1934. su od otseljenja iz fisa Šalje u Malesiji, iz bratstva Voljaja, bili: Dema, Rustem, Sejdi, Fazli, Ruka (80 godina). Otac pretka Deme (u Malesiji) bio je hrišćanin.

Autokolonisti:

Vučetić (1 k.), – Mijajlović (1 k.) i – Anšunović (1 k.) 1928. iz Blaževa (srez kopaonički).

Pajović (1 k.) 1925. iz Kuča.

Kolonisti:

Vujaković (1 k.) 1922. iz Rappsove Glavice (Glamoč).

Kovačević (5 k.) 1922. iz Grahova (Nikšić).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.