Poreklo prezimena, selo Staro Selo (Uroševac)

22. septembar 2014.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Staro Selo, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na valovitom zemljištu, pod brdom Glavicom (634 m), u izvorišnom delu Nikodimskog potoka (leve pritoke Nerodimke), oko 2 km. istočno-jugoistočno od varošice Uroševca.

Pored glavnog dela sela, čije su kuće na okupu, ima usamljenih grupica kuća novih naseljenika. Selo se na mahale ne deli, jedino se na jugu nekoliko kuća zbog uzvišice na kojoj se nalaze, zovu Brđani.

Selo je postalo 1878. kao naseobina muhadžira iz oslobođenih krajeva Srbije u toj i prethodnoj godini. Ime mu je došlo po topografskom nazivu mesta koje kazuje da je tu nekada bilo selo.

Po prvom svetskom ratu muhadžiri su se počeli iseljavati, a na njihova imanja, koja su oni prodavali, dopši su Srbi i Crnogorci.

Srpski i crnogorski rodovi:

iz okoline Gackog:

Perovići (6 k.) 1919 iz Danića.

Okiljevići (4 k.) 1921. iz Platice.

Rudovići (2 k.) i – Savići (3 k.) 1921. iz Žanjevice.

Ćorovići ( 1 k.) 1922. iz Berušice.

Košutići (1 k.) 1925. iz Miholjače;

iz okoline Nikšića:

Višnjići (3 k.) i – Blagojevići (1 k.) 1925. iz Višnjića Dola.

Stepančevići (4 k.) iz Kazanaca;

iz okoline Šavnika:

Hadžići (3 k.) 1924. iz Crkvice.

Od Arbanasa muhadžira u selu je 1932. bio samo rod – Magaš (1 k.), od fisa Tsača. Doselio se iz Magaša u Jablanici 1878. Ostali muhadžiri (22 kuće) iselili se u Uroševac, Gnjilane, Skoplje, u Gornju Moravu, a dve kuće od njih otišle u Tursku.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vidak

    Nije bilo Hadžića, već Adžića!

  2. slobo

    pod Stepavčević (4k) iz Kazanaca, višak je prvo slovo radi se Tepavčevićima iz Gornjih Kazanaca opština Nikšić.