Порекло презимена, село Старо Село (Урошевац)

22. септембра 2014.

коментара: 2

Порекло становништва села Старо Село, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на валовитом земљишту, под брдом Главицом (634 м), у изворишном делу Никодимског потока (леве притоке Неродимке), око 2 км. источно-југоисточно од варошице Урошевца.

Поред главног дела села, чије су куће на окупу, има усамљених групица кућа нових насељеника. Село се на махале не дели, једино се на југу неколико кућа због узвишице на којој се налазе, зову Брђани.

Село је постало 1878. као насеобина мухаџира из ослобођених крајева Србије у тој и претходној години. Име му је дошло по топографском називу места које казује да је ту некада било село.

По првом светском рату мухаџири су се почели исељавати, а на њихова имања, која су они продавали, допши су Срби и Црногорци.

Српски и црногорски родови:

из околине Гацког:

Перовићи (6 к.) 1919 из Данића.

Окиљевићи (4 к.) 1921. из Платице.

Рудовићи (2 к.) и – Савићи (3 к.) 1921. из Жањевице.

Ћоровићи ( 1 к.) 1922. из Берушице.

Кошутићи (1 к.) 1925. из Михољаче;

из околине Никшића:

Вишњићи (3 к.) и – Благојевићи (1 к.) 1925. из Вишњића Дола.

Степанчевићи (4 к.) из Казанаца;

из околине Шавника:

Хаџићи (3 к.) 1924. из Црквице.

Од Арбанаса мухаџира у селу је 1932. био само род – Магаш (1 к.), од фиса Тсача. Доселио се из Магаша у Јабланици 1878. Остали мухаџири (22 куће) иселили се у Урошевац, Гњилане, Скопље, у Горњу Мораву, а две куће од њих отишле у Турску.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Vidak

    Nije bilo Hadžića, već Adžića!

  2. slobo

    pod Stepavčević (4k) iz Kazanaca, višak je prvo slovo radi se Tepavčevićima iz Gornjih Kazanaca opština Nikšić.