Poreklo prezimena, selo Smoluša (Lipljan)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Smoluša, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Smolusa

Selo je u podnožju planine Žegovca, na Manastirekoj reci, čije korito u leto već više sela ostaje suvo.

Razbijenog je tipa. Deli se u četiri mahale, od kojih najveća nosi naziv sela (Smoluša), dok se druge zovu po većim rodovima u njima (Memetovića, Džaferovića i Arsovića mahala). Kuće u mahalama su grupisane, a udaljenja između mahala su 300-700 metara.

Pored sela je porušena seoska crkva, a na seoskom ataru ima i jedno staro groblje, u kojem su se ukopavali Džaferovići dok su bili u pravospavlju. Pored jednog poislamljenog i poarbanašenog srpskog roda, u selu ima i dva ciganska roda koji se smagraju za starince, od kojih je jedan u pravoslavlju i srpskog jezika, a drugi poislamljen i poarbanašen.

Rodovi:

Spasići (4 k., Sv. Vasilije), pravoslavni Cigani srpskog jezika. Smatraju se za starince.

Memetovići (4 k.), poislamljeni i poarbanašeni Cigani. Arbanasi im dali turski naziv Čingol, što u stvari znači Ciganović.

Džaferovići (13 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Potiču iz roda Rusimovih u Dobrotinu. Poislamljeni sredinom 19. veka. Pojasevi u 1932. od poislamljavanja: Mahmut, Selim, Smail (40 g.). U pravoslavlju se Mahmut zvao Živko. I Memetovići i Džaferovići su ušli u fis Krasnića.

Gogići (11 k., sv. Arhanđeo). Srbi, na prelazu 18. u 19. vek doselili se iz Prekovca (Novobrdska Kriva reka) u Dobrotin, pa odatle u Smolušu na kupljeno imanje.

Bećirovići (1 k.), od fisa Tsača. Doselili se iz Sev. Albanije početkom 19. veka.

Gabric (2 k.), od fisa Beriša. Preseljeni iz Gabrice sredinom 19. veka.

Bedrol (4 k.), od fisa Sopa. Preseljeni iz Bandulića oko 1890.

Žini Potok (4 k.), od fisa Tsača. Doseljeni kao muhadžiri iz Žitnog Potoka (Toplica) 1878.

Blac (2 k.), od fisa Beriša. Muhadžir 1878. iz Blaca (Toplica).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

________________

DODATAK: Podaci prema popisu stanovništva KiM iz 1912. godine. Priredio saradnik foruma Poreklo Dragiša Gile Živković:

Sela GORNJA I DONJA SMOLJUŠA:

Ovde je bilo 8 srpskih domaćinstava i 27 albanskih, od kojih 18 starinaca, a 9 muhadžirskih iz 1878. godine. Neka srpska domaćinstva porodice Gogića imala su više svoje zemlje: Kosta sa 30 čeljadi, 40 plugova, Pera 24/30, Rista 16/20. Dokje Đorđe sa 6 članova porodice posedovao zemlju od 7 plugova. Prve tri kuće su obrađivale i zemlju begova – Kosta Rifat-age, 6 plugova, Pera Zejnula Slišana iz Prištine 1 plug, a Rista Jašara Selimovića iz Smoluše 6 plugova. Imovno stanje ovih domaćina bilo je dobro.

Potpunih čifčijskih kuća bilo je 4. Aga im je bio Avdi Šaćir iz Prištine. Njegov čifčija Dana Gogić sa 4 člana porodice obrađivao je zemlju od 16 plugova, a Spasić Ilija sa 7 čeljadi i Jovan 5 čeljadi obrađivali su 16, odnosno 4 pluga, dok je Mira Stojanović sa 7 članova, 10 plugova. sva ova četiri domaćinstva bila su siromašna. Prva četiri Gogića bili su na ovoj zemlji od 1862. godine. Imali su svoje kuće i dvorišta, a peti Gogić (Dana) imao je samo kuću. Dva Spasića i Stojanovića nisu imali ni kuće ni dvorišta. Na ovom čifluku Spasići su bili od 1892. godine, a Stojanović od 1902. godine. Svi zakzpnici radili su 1912. godine na “četvrto”, ali nisu svi u isto vreme počeli. Gogići Kosta i Pera radili su na “peto” do 1906, a Rista i Đorđe prešli su na “četvrto” još 1897, dok je Dana još 1890. godine počeo da radi na “četvrto”. Potpuni čifčije (Spasići i Stanojevići) radile su na “četvrto” od 1893. godine.

Tri Gogića s više svoje zemlje i više više čeljadi imali su i više stoke: Kosta 180 grla, Pera 50 i Rista 65, dok je Đorđe, s manje svoje zemlje, imao 23 grla. Četvorica potpunih čifčija imali su skupa 16 grla – Dana Gogić 8, dva Spasića po 2 i Stojanović 4 grla.

Za vojsku su računati:Kosta Gogić, Pera Gogić, Rista Gogić i Đorđe Gogić.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.