Порекло презимена, село Смрековница (Вучитрн)

22. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Смрековница (раније Смрековица), општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на подножју Копаоника, на Смрековачкој реци.

Збијеног је типа. У низу кућа и с једне и с друге стране реке пружа се низ долину за читав километар. Дели се на махале Мустафовића, Османовића и Весељовића, чији су називи по родовима који у њима живе, тако да само род Ајдиновић нема своје махале; он је у махали Мустафовића.

Арбанаси као да не знају јесу ли им преци при досељавању затекли село. Ниже села има једно муслиманско гробље које зову Вора т’ Ћамаратве (Ћамаратско гробље), по роду Ћамарату из В. Кичића, који је пре њих ту био настањен.

Родови:

Мустафовић (6 к.),

Ајдиновић (5 к.),

Османовић (16 к.) и

Весељовић (14 к.), сви од фиса Бериша. Постали су од тројице досељене браће из Малесије крајем 18. века. Род Ајдиновић се доселио из Батвара (заселак Гојбуље) око 1820. Појасеви за Мустафовиће у 1934. од досељења: Незир, Мустафа, Ајриз, Мусгафа, Алил, Ајзир (50 год.). За Весељовиће: Меа, Браим, Аџа, Весељ, Бека, Суља (50 година).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.