Poreklo prezimena, selo Smrekovnica (Vučitrn)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Smrekovnica (ranije Smrekovica), opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na podnožju Kopaonika, na Smrekovačkoj reci.

Zbijenog je tipa. U nizu kuća i s jedne i s druge strane reke pruža se niz dolinu za čitav kilometar. Deli se na mahale Mustafovića, Osmanovića i Veseljovića, čiji su nazivi po rodovima koji u njima žive, tako da samo rod Ajdinović nema svoje mahale; on je u mahali Mustafovića.

Arbanasi kao da ne znaju jesu li im preci pri doseljavanju zatekli selo. Niže sela ima jedno muslimansko groblje koje zovu Vora t’ Ćamaratve (Ćamaratsko groblje), po rodu Ćamaratu iz V. Kičića, koji je pre njih tu bio nastanjen.

Rodovi:

Mustafović (6 k.),

Ajdinović (5 k.),

Osmanović (16 k.) i

Veseljović (14 k.), svi od fisa Beriša. Postali su od trojice doseljene braće iz Malesije krajem 18. veka. Rod Ajdinović se doselio iz Batvara (zaselak Gojbulje) oko 1820. Pojasevi za Mustafoviće u 1934. od doseljenja: Nezir, Mustafa, Ajriz, Musgafa, Alil, Ajzir (50 god.). Za Veseljoviće: Mea, Braim, Adža, Veselj, Beka, Sulja (50 godina).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.