Poreklo prezimena, selo Prilužje (Vučitrn)

20. septembar 2014.

komentara: 24

Poreklo stanovništva sela Prilužje, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Priluzje

Selo je u ravnici između Laba i Sitnice, na prostoru gde se Lab pred svojim ušćem znatno (do na 1 km) približava Sitnici tako da do jedne ili druge reke od sela nema više od 300 m.

Zbijenog je tipa. Deli se na Gornju mahalu (prema Labu) i Donju mahalu (prema Sitnici). Otkako je 1923. dobilo istoimenu železničku stanicu na pruzi Skopje-K. Mitrovica, selo je počelo da se širi prema stanici i već je doprlo do nje.

U selu se držao jedan starinački rod. Selo je bilo čifluk Mehmudbegovića iz Peći.

Rodovi:

Mašići (3 k., Sv. Jovan Krstitelj), starinci.

Terentići (4 k., Sv. Jovan Krstitelj). Doseljeni iz Laba krajem 18. veka.

Čungići (4 k., Sv. Petka) i – Bugarići (2 k., Sv. Nikola). Doseljeni od Skoplja kad i Terentići.

Parlići (6 k., Sv. Petka). Doseljeni iz Brazde (Skopska Crna gora) u Bivoljak da izbegnu krvnu osvetu. Tu su dugo živeli i namnožili se jako, pa jedni odatle otišli u Vučitrn, a drugi (oko 1840) prešli u Prilužje. Tad su u selu živeli neki Srbi Rockomanovići, koji su se docnije otselili u Srbiju.

Rakići (18 k., Mitrovdan). Doselili se iz Laba posle Parlića.

Popovići (6 k., Sv. Nikola). Potiču od Sekulića u Gračanici, odakle su se oko 1860. preselili u Prilužje da izbegnu krvnu osvetu, jer su ubili nekog pravoslavnog Ciganina što im je na pričešću u gužvi zgazio dete. Da bi prikrili poreklo promenili su slavu (u Gračanici slavili Mitrovdan). Dalja starina im je u Pologu.

Mitrović (1 k., Sv. Luka). Preselio se iz Plemetine oko 1870. Daljom starinom je iz Crne Gore.

Minići (2 k., Sv. Nikola). Preselili se iz Leskovčića oko 1890.

Nočići (4 k., Sv. Vrači). Preseljeni iz Plemetine oko 1890. Dalja starina im je u Bajčini u Labu.

Došljaci (4 k., Sv. Pantelejmon). Preseljeni iz Batusa oko 1900.

Tominčići (1 k., Sv. Arhanđeo). Dovedeni davno odnekud kao pastorci.

Cigani muslimani:

Eminovići (3 k.) i – Šabanovići (1 k.). Preseljeni iz Novog Sela Mađunskog, prvi oko 1895, a drugi 1933.

Braimović (1 k.) Preseljen 1931. iz Grabovca.

Kurtići (2 k.). „Šetali svuda”. U Prilužju nastanjeni 1919. Poslednji rod se bavio kovaštvom, a ostali bili nadničari. Ovi nadničari 1934. nisu imali ni zemlje ni kuće. Stanovali su u kolibama od busenja.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Milos

    Masici su slavili i slave sv. Pahomija . Vi ste to mozda pogresili.

  2. Vojislav Ananić

    U knjizi, strana 273. lepo piše da Mašići slave Sv. Jovana Krstitelja. Znači, Miloše, nismo pogrešili.
    Pozdrav,
    Vojislav

  3. Milos

    Nije tacno a ako imate celu knjigu Kosovo od Atanasija Urosevica . Jel mozete da mi je pozajmite.

  4. Šarko

    Miloše,

    Ovde možeš da skineš knjigu Kosovske kotline i još mnoge druge knjige… http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

    Zemo, jesi li zainteresovan da testiraš DNK? Više informacije o DNK imaš na http://www.poreklo.rs/forum/index.php – registruj se..

    Ovde imamo preko 550 ljudi širom nekadašnje Jugoslavije koji su testirali DNK, od te brojke imamo oko pet do deset Srba sa prostora Kosova i Metohije. http://www.poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/naslovna/

  5. Vojislav Ananić

    Miloše, kako možete tako kategorički da tvrdite da nisam naveo tačne podatke iz knjige? Znači li to da sam slagao? Naveo sam tačno i broj strane, 273. Ukoliko laže autor knjige, onda sam i ja slagao. Ako niste uspeli da skinete knjigu, napišite mi Vašu mejl adresu, kako bih vam je dostavio.
    Vojislav

  6. Milos

    Ne kazem ja da si ti slagao nego nije ni pisac kriv mozda su oni krivi sto su piscu pogreno rekli

  7. Milos

    Sarko molim te ako mozes zemo nadji mi nekako tu knjigu svuda je trazim .

    • Šarko

      Zemo, ja ću da ti kažem kako da skineš knjigu, samo te molim da slediš moja upustva….

      Klikni na ovaj link: http://www.mediafire.com/view/fy1acza40z89ihb/Atanasije_Urosevic_-_Kosovo.pdf u desnom gornjem uglu klikni na DOWNLOAD, i pojaviće ti se nova strana – ne žuri pusti da prođe nekih 30 sekundi.. i onda u desnom gornjem uglu klikni na DOWNLOAD (53.54 MB) nakon nekoliko sekundi skorz na dnu u donjem levom uglu pojaviće se prozorčić u pdf formatu koji će se uploadovati od dva do tri minuta i kad bude spremna za otvaranje klikni na: Atanasije Urosevic – Ko…pdf da je otvoriš i to je sve kasnije možeš da je memoriše u nekom folderu, kako bi je imao na netu…

      U svakom slučaju, ako se ne snađeš, javi mi se – ovo je moja adresa : [email protected]

  8. Vojislav Ananić

    Miloše,
    I pored moje najbolje volje da ti pomognem i da ti knjigu pošaljem, nisam u mogućnosti jer knjiga ima tri puta više megabajta nego što je dozvoljeno za slanje i kompjuter ne prima moju pošiljku. Znači, moraćeš sam da je skineš ili ako ne znaš kako, nađi nekoga da ti to uradi. Kad otvoriš naš sajt, imaš poglavlje DIGITALNA BIBLIOTEKA. Klikni da se otvori i idi skroz dole gde piše KOSOVO. Prva po redu je knjiga KOSOVO Atanasija Uroševića. Klikni na nju i pokušaj da je skineš. Nije teško.
    Srećno!
    Vojislav

  9. Vojislav Ananić

    Pokušao sam da ti knjigu pošaljem uz pomoć GUGL DISKA ali se vraća nazad. Znači, moraćeš sam da je skineš.
    Vojislav