Poreklo prezimena, selo Novo Selo Begovo (Vučitrn)

17. septembar 2014.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Novo Selo Begovo, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u podnožju Kopaonika, u ravnici, na reci Trstenki, na 1200 m severoistočno od Vučitrna.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Selo je osnovano oko 1800. kao čiflik „vučitrnskog bega”, pa mu otuda i ime Novo Selo i atribut Begovo.

Srpski rodovi:

Drobnjaci (6 k., Đurđevdan). Preselili se iz Slakovca oko 1800. Osnivači su čiflika Ahmet-bega, tadašnjeg vlastodršca vučitrnske okoline. Dalja im je starina u Presekama (St. Kolašin), a još dalja u Drobnjacima, kako im i ime kaže. Pojasevi u 1935. od preseljenja iz Slakovca: Raka, Milovan, Jeremije, Milenko, Milan (54 godina). Čifčije su bili do pretka Jeremije, koji je kupio zemlju od bega.

Đinčići (5 k., Đurđic). Nepoznatog su porekla. Predak im „skitao” po Kosovu kao sluga, dok se opet kao sluga, nije zaposlio na čifliku. Doseljeni su posle Drobnjaka, pa su docnije, i oni kupili zemlju od bega.

Rodičići (3 k., Mitrovdan). Premešteni su sredinom 19. veka iz roda Rodičića u Novom Selu (na Gračanki) u Novo Selo Begovo. Pojasevi u 1935. od premeštanja: Dima, Mladen, Trajko (65 godina).

Srbi nemaju svoga groblja u selu, već su se zbog blizine Vučitrna, još od osnivanja sela ukopavali u vučitrnskom groblju.

Arbanaški rodovi:

Bunjaci (10 k.), od fisa Krasnića. Postali od pretka koga je beg pri osnivanju čiflika postavio za nadzornika imanja. Neki su posle od njih otišli u Toplicu; odakle su po njenom oslobođenju došli kao muhadžiri. Muhadžirskih kuća ovog roda je 8, a samo su dve kuće koje nisu „mrdale”.

Isenović (1 k.), od fisa Gaša. Doselio se 1878. kao muhadžir iz Arbanasca (Toplica) u Pestovo, odakle se u Novo Selo Begovo preselio oko 1905.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. sonja stosic petrovic

    da li neko zna nesto vise o poreklu stosica ili cirkovica iz sela kosin kod urosevca.veliki pozdrav i unapred hvala

  2. Šarko

    Sonja Stošić Petrović,

    Sonja navedite krsne slave, nije dovoljno samo prezime.

    Ovo su podaci iz 1931. godine. Stošići slave Sv. Nikolu, su poreklom Grečevca (Podrima), doseljeni krajem 18. veka. Njihovi srodnici u Gračevcu se isturčili i sad se zovu Rošići. Ovde se ne pominju Ćirkovići, jer ogranak nekog roda, prezime nastalo kasnije.
    http://www.poreklo.rs/2014/09/10/poreklo-prezimena-selo-kosin-urosevac/

    Ovo su podaci iz 1982 – 1990. godine – Onomastika Južnog Kosova , Mileta Bukumirić.

    Ovde se pominju Stošići kao i Ćirkovići. Stošići i Jovanovići prezime je nastala od roda Stošića slave sv. Nikolu i imaju isto poreklo.

    Što se tiče Ćirkovića, oni su najverovatnije od roda Latića poreklom iz Đakovice, kao i Tomići, Stolići i Krstići , svi slave Sv. Nikolu.