Порекло презимена, село Косин (Урошевац)

10. септембра 2014.

коментара: 7

Порекло становништва села Косин, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници између друма Урошевац – Штимња и железничке пруге. Главни део села је у близини пруге, а поред пруге су мухаџирске куће.

С мухаџирском групицом кућа насталом 1878. село је разбијеног типа. Растојање између главног дела села и мухаџирских кућа је 1,5 км. Главни и збијени део села пак дели се на Латића махалу (на северу) и Стопшћа махала (на југу), које су раздвојене улицом. Називи махала су по најјачим родовима у њима.

При досељењу предака садашњих најстаријих родова крајем 18. века село је као чифлик било на месту Старо Село. Многи Срби су се из њега одатле преселили у Неродимљу, Липљан, Топличане и друга места, јер је село оскудевало у води. Јашар-паша Џинић из Приштине је онда, као господар чифлика, преместио чифлик на садашње место, где је већ постојао један јак бунар, а поред тога још чунковима довео воду у чесму.

Српски родови:

Стошићи (10 к, Св., Никола). Досељен из Гречевца (Подрима) крајем 18. века још док је село било на месту Старо Село. Њихови дељеници у Гречевцу се истурчили и сад се зову Рошићи.

Латићи (13 к., Св. Никола). Доселили се из Метохије, из околине Ђаковице, после Стошића.

Сиринићани (2 к., Св. Пантелејмон). Досељени из Сушића (Сиринић), око 1900. као чифчије.

Мовљанац (1 к., Св. Никола). Доселио се из Мовљана (Подрима) око 1900. на купљено имање.

Ракић (1 к., Св. Пантелејмон) из Сушића (Сиринић) и – Поповић (1 к.) из Медвеђе (Јабланица), досељени 1918. на купљено имање.

Поисламљени и поарбанашени Срби:

Стојановићи (3 к.), стариници; живели су у Старом Селу. Појасеви 1931: Кадрија, (25 г.), Рама, Кадрија, Осман. Овај се Осман у православљу звао Стојан, по коме им је презиме дошло. Ушли су у фис Гаш.

Јашарови (1 к.). Поисламљени средином 19. века. Појасеви 1931: Бафтија (40 г.), Јашар, Арслан. Ушли у фис Соп.

Арбанашки родови:

Маљок (2 к.), од фиса Гаша. Пресељени из Језерца 1918. на купљено имање.

Мухаџири Арбанаси:

Љуш (1 к.), од фиса Краснића, из Љуше (Топлица).

Стубл (1 к.) од фиса Бериша (Јабланица) и – Дамач (1 к.), од фиса Гаша, из Дамњанчуке (Топлица).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Aca

    Cirkovica je bilo u kosinu a ne spominju se.

  2. A snasao sam se pitao sam caleta rece mi da nam je Latic staro prezime,sad me zanima cackam svuda nikako da nadjem odakle su Latici dosli u Djakovicu,ako bi mogli da mi pomognete bio bih vam zahvalan.

  3. Zlatko

    Nedostaje prezime Stolic