Poreklo prezimena, selo Kuzmin (Kosovo Polje)

10. septembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Kuzmin, opština Kosovo Polje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u ravnici, na 0,5 km zapadno od Sitnice, na levom kraku Drenice, koji se odvaja kod M. Belaćevca, a u Sitnicu uliva kod Dobrog Duba.

Zbijenog je tipa. Deli se na Gornju i Donju mahalu, koje razdeljuje pomenuti krak Drenice.

Nije poznat život sela pod Turcima sve do početka 19. veka. Najstariji doseljenici Srbi su u to vreme zatekli selo kao čiflik nekog Memeta Kuzmina, na kome su čifčije bili Arbanasi. Ubivši neke handžije, oni su izbegli u Drenicu, u Vlaški Drenovac, gde se sada po ovom selu, kako kažu, zovu Kuzminčani. I po iseljenju, tih Arbanasa u Drenicu selo je bilo čiflik sve do svršetka prvog svetskog rata.

Rodovi:

Perići (4 k., Sv. Luka). Najstariji su doseljenici a doseljeni su oko 1830. od vučitrnske sgrane „od krvi”. Pojasevi u 1933. od doseljenja: Pera, Stojko, Zaka, Petar (50 godina).

Jošići ili Vuksanovi (6 k., Sv. Agatonik – „Sv. Gatonija”). Doseljeni iz Crne Gore posle Perića.

Ristići (3 k., Sv. Nikola). Preseljeni sredinom 19. veka iz G. Brnjice.

Milovančići (12 k., Sv. Nikola). Preseljeni iz Vragolije sredinom 19. veka, a pre tog živeli u M. Slatini.

Drobnjaci (5 k., Đurđevdan i Sv. Ilija). Iz Drobnjaka (kod Nerodimlje) su od zuluma prešli u M. Slatinu, odakle su se u Kuzmin preselili kad i Milovančići.

Došljaci (2 k., Sv. Nikola). Preselili se sredinom prošlog veka iz sela Kruševca, gde su se ranije doselili iz Novobrdske Krive reke.

Perelići (10 k., Sv. Nikola). Preseljeni oko 1870. iz istoimenog roda u Ugljaru. Starinom su iz M. Slatine.

Ćirkovići (3 k., Sv. Nikola). Preselili se oko 1890. iz Dobrog Duba, a pre toga su živeli u D. Dobrevu. Jedan su rod sa Ćirkovićima u Batusima.

Stojković (3 k., Sv. Vasilije), – Krstići (1 k., Sv. Vasilije). Preseljeni 1913. iz M. Belaćevca.

Muslimanski Cigani:

Kurtešović (1 k.) i – Mustafović (1 k.). Preseljeni iz V. Belaćevca pre balkanskog rata.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

DODATAK: Popis stanovništva Kosova i Metohije iz 1912. Priredio član foruma Poreklo Gile:

Selo KUZMIN (okolina Prištine).

Ovde je bilo samo 19 srpskih domaćinstava. Četiri su imala svoju zemlju: Rajko i Trajko Jović, Zafir Stojković i Vuksan Marinković. Nema podataka kako su došli do nje. Najstariji srpski doseljenici početkom 19. veka zatekli su selo kao čitluk nekog Memeta Kuzmina, na kome su čifčije bili Albanci. Ubivši neke hadžije, oni su prebegli u Drenicu, u selo Vlaški Drenovac. Potpunih čifčija bilo je 15. Obrađivali su zemlju agalara iz Prištine. Od dobijenih proizvoda davali su četvrtinu. Nisu imali ugovore s agama. Bili su dužni da agalarima obrade jednu njivu (parastur) koju odrede i da sav prinos donesu gde oni kažu, Porez su plaćali agalari. I vlasnici zemlje i čifčije dobro su materijalno stajali. Bili bi još imućniji da nisu bili često izloženi napadima kačaka i drugih odmetnika. Domaćini su bili:

Maksim Stamenković 9 čeljadi, Vitko Živić 4, Đorđe Petković 6, Mihajlo Trajković 9, Gvozden Joksimović 11, Mila Ćirković 12, Marko Simonović 12, Gvozden Nedeljković 3, Stevan Filipović 7, Mladen Kostić 6, Nikola Stamenković 5, Toma Trajković 10, Petar Živić 7, Spasa Cvetković 6 i Petko Milovanović 12.

Pismenih je bilo dvoje.

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aca

    Ima dosta netacnih informacija. Vasilija Ristića nigde ne pominjete a dao je zvoj život za otadžbinu.