Порекло презимена, село Крајиште (Липљан)

10. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Крајиште, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Црква Св. Врача у Крајишту
Црква Св. Врача у Крајишту

Село је у равници, на самом подножју Липовице, огранка планине Црнољеве. Западно од села се диже вис Трешњевац (712 м).

Збијеног је типа. Дели се на Попчеву, Стошанску, Димовићску, Гарску, Дедушову и Краснићску махалу. Називи махала су по својим најјачим родовима, сем последње махале, која носи назив по једном већем арбанашком роду од фиса Краснића. Северни део села је арбанашки, а јужни српски. Један део од другог дела је одвојен путем – главном улицом.

У селу има Срба старинаца и они се још укопавају у старом гробљу код црквине св. Врача. Село је раније било разбијено. Старинци Попчићи су имали куће на садашњем месту, а старинци Дејановићи ниже села, на месту званом Махала. По груписању досељеника око Попчића и Дејановићи прикључе се тој већој групици кућа.

Српски родови:

Попчићи (7 к., Св. ЛаЗар), старинци.

Дејановићи (1 к., Св. Врачи), старинци.

Стошанци (9 к., Св. Јован). Досељени из Бијелог Поља средином 18. века.

Димовићи (7 к.), – Гарци (4 к.) и – Шутићи (5 к.). Досељени заједно са Стошанцима као њихови „одељаци”, те им је и слава иста.

Ђоканци (5 к., Св. Никола), досељеници непознатог порекла.

Поисламљени и поарбанашени Срби:

Мифтаровићи или Удраци (5 к.). Старинци – „одељаци” Попчића. Поисламљени око 1830. Појасеви у 1932. од поисламљивања: Демир, Бектеш, Садрија 70 г. Ушли су у фис Соп.

Арбанашки родови:

Душ (2 к.), од фиса Бериша. Најстарији досељеници. овог села, јер су их сви други досељеници затекли у селу.

Дедуш (9 к.), од фиса Шаље. Доселио се из Скадарске Малесије на прелазу 18. у 19. век. Појасеви у 1932. од досељења: Нука, Дурмиш, Мемет, Сејда.

Булеш (14 к.), од фиса Краснића. Досељен почетком 19. века из Сев. Албаније, преко Љуме. Појасеви у 1932. од досељења: Рахмон, Алија, Бељуљ, Рамадан 60 г.

Балабан (3 к.), од фиса Гаша. Доселио се почетком 19. века из околине Кос. Митровице, из Балабана. Појасеви у 1932. од досељења: Мета, Селман, Рамадан, Велија.

Марина (3 к.), од фиса Сопа, братства Марине. Досељен из Сев. Албаније, из Марине, око 1830. Појасеви у 1932. од досељења: Бећир, Реџеп, Бећир 70 г.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.