Poreklo prezimena, selo Kišno Polje (Gnjilane)

9. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kišno Polje, opština Gnjilane (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na planini Žegovcu, u gornjem delu Klisure (Gadimske reke), na levoj strani doline. Ime selu je po polju u planini, na kome se sada, pored ovog, nalaze još tri sela (D. Slakovce, G. Slakovce i Gadiš) i koje zbog svog položaja na planini dobija veće količine kiše nego dna Kosovske ili Gornjomoravske kotline u susedstvu.

Razbijenog je tipa. Deli se u četiri mahale koje se zovu po rodovima koji u njima žive. Udaljenja između mahala su 300 do 1000 m. Mahale su takođe razbijene na manje grupice kuća.

Pri doseljavanju Arbanasa sela nije bilo. Mesto sadašnjeg sela i ceo njegov atar pripadali su Slakovcu (sada D. Slakovce), u kome su tada živeli Srbi.

Rodovi:

Ramić (10 k.), – Muratović (10 k.) i – Amrušović (28 k.), svi od fisa Bitiča. Preseljeni iz Miraša krajem 18. veka. Dalja starina im je kao kod Arbanasa u Mirašu. Pojasevi su im u 1948. od preseljenja iz Miraša bili: Murat, Redža, Murat, Sait, Azem, Demir (65 godina).

Đakljević (6 k.), od fisa Bitiča. Preseljen docnije iz Miraša za prvima.

Prekopuc (2 k.), od fisa Krasnića. Muhadžir je iz 1878. iz Prekopuca u Toplici.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.