Poreklo prezimena, selo Karače (Vučitrn)

9. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Karače, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika, u dolini reke Trstenke, između vrhova Velikog krša (879 m) i Skočanske čuke (1054 m). Zbijenog je tipa. Deli se na tri mahale, čiji su nazivi po rodovima u njima.

Selo je u prvoj polovini 19. veka bilo čiflik poturčenjaka Badivukovića iz Vučitrna. Zna se da je sadašnji najstariji rod (Smailović) zatekao čifčije Arbanase, koji su sredinom prošlog veka prešli u Okrašticu i koji se po ovom selu (Karače), u kome su živeli, zovu tamo Karačeli. Sadašnji arbanaški rodovi u selu nisu bili čifčije, jer su, kažu, kupovali delove sela od tik Badivukovića pri doseljavanju.

Rodovi:

Smailjović (5 k.), od fisa Beriša. Preseljen iz susedne (vučitrnske) Banjske oko 1840. Pojasevi su mu 1935. od preseljenja iz Banjske bili: Rama, Smail, Memet (65 godina). Smail se rodio u Banjskoj.

Tairović (4 k.), od fisa Beriša. Preselio se iz istoimenog roda u Banjskoj posle Smailjovića.

Poljarović (5 k.), od fisa Beriša. Preseljen iz Okraštice posle prvih.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.