Порекло презимена, село Кишно Поље (Гњилане)

9. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Кишно Поље, општина Гњилане (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на планини Жеговцу, у горњем делу Клисуре (Гадимске реке), на левој страни долине. Име селу је по пољу у планини, на коме се сада, поред овог, налазе још три села (Д. Слаковце, Г. Слаковце и Гадиш) и које због свог положаја на планини добија веће количине кише него дна Косовске или Горњоморавске котлине у суседству.

Разбијеног је типа. Дели се у четири махале које се зову по родовима који у њима живе. Удаљења између махала су 300 до 1000 м. Махале су такође разбијене на мање групице кућа.

При досељавању Арбанаса села није било. Место садашњег села и цео његов атар припадали су Слаковцу (сада Д. Слаковце), у коме су тада живели Срби.

Родови:

Рамић (10 к.), – Муратовић (10 к.) и – Амрушовић (28 к.), сви од фиса Битича. Пресељени из Мираша крајем 18. века. Даља старина им је као код Арбанаса у Мирашу. Појасеви су им у 1948. од пресељења из Мираша били: Мурат, Реџа, Мурат, Саит, Азем, Демир (65 година).

Ђакљевић (6 к.), од фиса Битича. Пресељен доцније из Мираша за првима.

Прекопуц (2 к.), од фиса Краснића. Мухаџир је из 1878. из Прекопуца у Топлици.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.