Poreklo prezimena, selo Davidovce (Štimlje, KiM)

21. avgust 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Davidovce, opština Štimlje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u ravnici na jednom kraku Grkovačke (Štimnjanske reke), koji se posle opet s njenim glavnim tokom sastaje kod sela Rašinca. Pored sela prolazi drum Prizren-Štimnja- Lipnjan.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli, već, kako reka deli selo na dva dela, to se ti delovi zovu Otud reke i Odovud reke.

Na potesu Starosela jedno se mesto zove Kiša (Crkva), a tu ima i starog hrišćanskog groblja. Srbi koji su tu živeli raselili se po nastanjivanju Arbanasa na mestu gde je sada selo. Srbi Marinkovi u Štimnji su izvesno vreme u 18. veku živeli u ovom selu.

Arbanaški rodovi:

Isenović (2 k.), od fisa Gaša. Doselili se iz Budakova u Podrimi oko 1830. Pojasevi su im u 1931. od doseljenja bili: Isen, Šaban, Isen, Bejta (45 godina). Ovo su prvi arbanaški doseljenici u selu.

Karadakt (3 k.), od fisa Beriša. Iz Sev. Albanije su se prvo doselili u Prekaz (kod Vučitrna), pa odatle za svojim rođacima otišli u predeo Karadag u Gornjoj Moravi, ali su se posle vratili na Kosovo za boljom zemljom.

Mirena (2 k.), od fisa Bitiča, doseljeni iz Mirene (Kosovo).

Crnoljeva (1 k.), od fisa Krasnića. Preseljen iz Crnoljeve 1916.

Poarbanašeni Srbi:

Gorani (4 k.). Doseljeni kao muslimani iz Gore (prizrenske), iz Orgošta, sela prema Ljumi, posle Arbanasa Isenovića.

Petrovali (2 k.), doseljeni kao muslimani oko 1860. iz Petrova, iz roda Bećovića. Dalja starina im je u Žegri (Gornja Morava).

U selu ima 8 ciganskih muslimanskih kuća doseljenih kao muhadžiri iz Toplice.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.