Порекло презимена, село Гумно Село (Липљан)

21. август 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Гумно Село, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници око 3,5 км југоисточно од Липљана. Лежи на једном безименом сувом потоку, у чијем се вишем делу налази село Смолуша.

Село је збијеног типа. Дели се на махале Макола, Мисиновића, Исуфовића, Агушовића и Мухаџерску махалу. Прве четири махале носе називе по јачим родовима који у њима живе.

Село је добило име по гумну односно по гумнима чифлика добротинског. Како је на чифлику у Добротину било и хришћана и муслимана, муслимани затраже од господара да образују посебно насеље; допуштено им је да то учине поред чифличких гумна. То је било негде крајем 18. века. Но доцније је на том чифлику било и Срба. Кукурегџићи у Д. Гуштерици пресељени су из Гумно-Села око 1830.

Поисламљени и поарбанашени Срби:

Реџовић или Спасић (1 к.). Пресељени из Добротина као муслимани. Ушли у фис Соп.

Поисламљени и поарбанашени Цигани:

Исуфовић (4 к.). И они пресељени из Добротина као муслимани. Ушли у фис Климената.

Арбанашки родови:

Мисиновић (4 к.) и – Агушовић (3 к.), од фиса Климената. Пресељени крајем 18. века из Добротина, а даљу старину знају у пећкој нахији.

Макол (17 к.), од фиса Шаље. Досељени из Скадарске Малесије почетком 19. века.

Ашан (4 к.), од фиса Краснића. Досељен из Скадарске Малесије преко Љуме око 1830.

Фазлијовић (1 к.), од фиса Шаље. Пресељен око 1860. из Тошшчана.

Прекопуц (12 к.), од фиса Краснића. Мухаџири су из Прекопуце у Топлици.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.