Poreklo prezimena, selo Amerić (Mladenovac)

29. jul 2014.

komentara: 8

Poreklo stanovništva sela Amerić, Gradska opština Mladenovac – Grad Beograd. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića „Kosmaj“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo je poglavito na pinosavskoj površi, koju na istoku proseca Veliki Lug. Kuće su po stranama Ploče, Grabovca i ostalih potoka i jaruga.

Vode.

Kroz selo protiču Grabovac i Ploča, koji čine Reku, pritoku Velikog Luga.

Izvori su: Krivodo, Veliki Bunar, Točak, Ploča, Česma u Rakendolu i Bukova Voda.

Zemlje i šume.

Livade su u Lugu, Rečici i Bastavu a vinogradi naročito na Ploči, Parlogama i u Rakendolu. Ostala imanja su na mestima: Bukova Voda, Brestova Međa, Bakčine, Belo Polje, Bastav, Brgljočevac, Bare, Vodeničina, Golubovo Polje, Grošan, Jelendo, Krušik, Stanovi, Parloge, Taborište i Cajbara.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa i deli se uglavnom na tri kraja-zaseoka: Grošan, Školski Kraj i Vis.

Starine u selu.

Pored „Starog Puta“ ima nekoliko velikih ploča i kamenova bez natpisa. Zbeg je bio kod Hajdučke Česme.

Ime selu.

Po predanju, selo je nekada bilo bilo u Selištu, gde su danas njive. Priča se da je u Ameriću živeo spahija Omer. Po kome je selo dobilo ime „Omerić“, od koga je postao današnji naziv sela.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je bilo u sastavu Vićentijeve knežine; godine 1818. je imalo 30 a 1822. 40 kuća. Godine 1846. Amerić je pripadao kosmajskom srezu i imajo je 41 kuću. U vreme naših ispitivanja selo Amerić je imao 134 kuće.

Čojanovići (Dimitrijevići, Petronijevići i Stepanovići) se smatraju za najstariji rod u selu. Starinom su iz Bosne odakle su njihovi preci odavno pobegli „zbog krvi“. Slave Nikoljdan.

Vujičići (Radojkovići, Milosavljevići, Uroševići, Ivkovići, Milinkovići, Milivojevići, Gavrilovići, Jovanovići i Milićevići) su takođe stari rod. Imaju rođake u Kovačevcu i Koraćici (Čokići) i Vlaškoj (Marinkovići). Čokići u Koraćici vele da su im stari doseljeni pre 300 godina od Peštera dok oni iz Kovačevca ne znaju za svoje poreklo. Međutim, Vujičići tvrde da su im stari doseljeni od Skadra, kao da su im rod Čokići u Kovačevcu i Koraćici i Marinkovići u Vlaškoj. Slave Đurđic.

Vasiljevići (Petrovići, Stevanovići, Markovići i Pavlovići). Svi su potomci jednog pretka (Mirkose zvao) koji se doselio „od Peći“. Do skora su se prezivali Vasiljevići. Mirko je imao brata Miroslava-Rajka o od njega su:

Radivojevići (Životići). Svi slave Stevanjdan.

Smiljanići (Markovići i Nikolići) ne znaju odkuda su starinom. Zna se da su bežali „preko“ u Srem i zbog toga ih zovu „Sremcima“, slave Nikoljdan.

Blagojevići ne znaju za svoju starinu. Pričaju da su i oni „prelazili preko“, gde im se nije dopalo pa su se vratili. Održavali su veze sa nekim „Čikarizima u Sremu“, slave Nikoljdan.

Ilići su iz Mladenovca gde imaju rođake, slave Đurđevdan.

Kuzmanovići. Rankose doselio iz Malog Požarevca – gročanski srez i oženio se udovicom iz Vlaške koja mu je dovela pastorke. Ranko slavi Jovanjdan a pastorci Đurđic.

Stanojevići (Dunići). Stanoje, deda čoveku od 70 godina, došao je iz Matejevca kod Niša, najpre u Jagnjilo. Po Ameriću prodavao bakvice, pa mu se ti dopadne i nastani se, slave Jovanjdan.

Živanovići, Ilići, Markovići i Stojadinovići su Cigani-Romi, doselili iz Kusatka (Jasenica), slave Nikoljdan i Sv. Petku.

Novakovići su nepozantog porekla, slave Aranđelovdan.

Kovačevići su nepoznatog porekla, slave Nikoljdan.

IZVOR: Borivoje Drobnjaković – Kosmaj. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Slobodane, prosledite mi molima Vas, ako imate, podatke o poreklu Papića iz Kovačevca kod Mladenovca.
    e-mail: [email protected]

  2. DRAGAN PETROVIC

    JAVITE SE GOSPODINU COKICU VLADANU ZA KOVACEVAC I POREKLO PEPICA ILI MENI IMAM GA ZAPISANO

  3. DRAGAN PETROVIC

    PARDON PAPICA

  4. Vladan

    Vujičići slave Đurđic, a ne Nikoljdan

  5. Jelica

    Jovanovići slave Djurdjic. Poreklo je iz Crne gore, od Jovana koji je prebegao za vreme turaka i tu se nastanio. Tako su nastali Jovanovići koji su prvo slavili sv. Nikolu. Ne znam tačno kako su počeli da slave Djurdjic. Volela bih da dodjem i do te informacije.

  6. Darko

    Valjalo bi opet doci u Americ pa ponovo proveriti i raspitati se za postanak sela kao i za druge faktore. Ta recica ,,Ploca” i ,,Grabovac” vise i ne postoje odavno je to presusilo. U medjuvremenu je sagradjena crkva (Sv. Nikodim) postoji i etno selo. Ima svasta nesto da se napise jedan lep clanak o ovom lepom mestu

  7. Vlada

    Ukoliko Milodan I dalje vrsi dopune moram da dodam korekciju porekla porodice Smiljanic u Americu.Drobnjakovic verovatno u svom obilasku Kosmaja nije stigao da razgovara sa svim porodicama.Pa tako Smiljanici nemaju veze sa Markovicima I Nikolicima.Smiljanici su se prezivali Paunovici pa su od babe Smiljane kod koje su dosli na naselje uzeli prezime Smiljanic.U crkvenim knjigama su se pojavljivali Stevan i Vladimir Paunovic.Vladimir i Stevan su bila cesta muska imena u Smiljanicima.Paunovici su dosli iz Hercegovine, stare Srbije I jedan od porodice je ostao u Novoj Varosi pre dolaska na Kosmaj.Inace nadimak Sremci( bar za Smiljanice) je novijeg datuma. Krajem devetnaestog I pocetkom dvadesetog veka pre prvog svetskog rata trgovali su sa Austrijancima.Prodavali su im svinje koje su terali na ispasu na Rudnik u hrastove sume gde su imale visoko proteinsku hranu- hrastov zir.To su radili Sreten I Zivojin .Posto su dobar deo turnusa prodavali preko u Sremu, dobili su nadimak Sremci.To je prica koja se prenosila preko nasih deda I pradeda.I tacnija je od Drobjakoviceve price.I da ,Smiljanici su medju prvima poceli da nose sesire umesto subara.Sajkaca jos nije bilo.Nadam se da ce ovo biti korisno I uzeto u obzir.Inace kao dobri trgovci I imucni Smiljanici( Stevan Smiljanic) su izmedju ostalog dali pare za izgradnju prve skole a Vujicici zemljiste