Poreklo prezimena, parohija Svodna (Novi Grad, RS)

19. jul 2014.

komentara: 4

Poreklo stanovništva parohije Svodna, opština Novi Grad. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Svodna

Parohija Svodna, protoprezviterat dubički

(Prepis)

Parohija sa 2 sela:

1.Svodna, kuća 83, duša 562

2.Devetaci, kuća 15, duša 120

Paroh Trivun Lazarević.

Parohija crkve nema. Ima kuća 98, duša 682. Rodilo se 1883. muški 16,ženski 12. Umrlo, muški 7, ženski 6. Vjenčano 6.

Svečari slave:

Sv. Vasiliju: Šaponja, Bijelić, Cvijić, Lazarević.

Sv. Jovana: Šurlan, Janjetović, Jelisavac, Vukojevac, Brakus, Beronja, Obradović, Medić, Dragojević, Kurbelija, Adamović, Kantar, Bjelajac.

Časne verige: Šarac.

Sv. Trifuna: Borojević.

Đurđev dan: Lajšić, Crnopoljac, Bekić, Bomeštar, Vještica, Bašić, Trbulin, Saničanin, Vujanović, Lopčina.

Sv. Panteliju: Tramošljanin, Vujanović.

Sv. ap. Tomu: Vujasin.

Sv. Alimpiju: Pilipović.

Sv. Jovana milostivog: Bosančić.

Sv. Nikolu: Šurlan, Grublješić, Stanković, Čugelj, Garača, Žuić, Knežević, Tabarin, Karanović, Radanović, Kragulj, Mandić.

Sv. Arhanđela Mihaila: Rodić, Veinović, Antonić, Marčeta, Todić.

Sv. Đurđica: Mahalbašić, Lopčina.

Sv. arhiđ. Stefana: Dukić, Petković, Andžić.

 

IZVOR: Šematizam mitropolije dabro-bosanske iz 1882. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Saša Dženopoljac

    U selu Svodna nema prezimena ,,Crnopoljac‘‘.Vjerovatno se ovdje radi o jednoj od desetina pisanih i izgovorenihh pogrešnih varijanti,odnosno izgovora prezimena Dženopoljac.Koliko ja znam to prezime ili oni koji ga nose na balkanu vuku korjene iz sela Svodna-Novi Grad-Bosna i Hercegovina.Negdje sam pročitao da su Dženopoljci iz Like na područije Današnje Svodne došli 1865godine.Ali sam isto naišao na podatak da su u to vrijeme to područje naseljavali Poljaci i Ukrajinci.Bilo kako bilo ,,Crnopoljci‘‘ u Svodni ne postoje.A Dženopoljci slave Đurđevdan.Pozdrav…

  2. Milorad Bogdanović

    Saša, vjerovatno se radi o grešci, ali nisam imao hrabrosti da ispravim kao i na nekoliko drugih mjesta gdje sam bio siguran, jer ipak je to crkvena knjiga i jedno stoljeće ispred nas.

    Za Dženopoljce sam saznao tek za vrijeme ovog prokletog rata. Borislav Dženopoljac je moj veliki ratni prijatelj, ali, nažalost, nismo se vidjeli od 1997 godine.

    Pozdravi mi Borislava, njegovu rodbinu, kao i sve Dženopoljce.
    Ostani i dalje sa nama, piši o svojim korjenima što god saznaš, da bi i drugi više znali. Ako pišeš samo za sebe to nike vrijednosti nema.

    Svako dobro.

  3. Branimir Dženopoljac

    Ja ovo tek sada vidim. Bravo Saša. Tako je. Dženopoljci su iz Svodne i slave Đurđevdan.

    Milorade, moj otac je bio Borislav Dženopoljac i živeo je u Sremskoj Mitrovici. Na žalost, preminuo je 18.8.2017. Da li na njega mislite kada kažete da Vam je ratni drug? On se rodio u Česteregu a od srednje škole je u Sremskoj Mitrovici.

  4. Saša Bašić

    Što se tiče Šematizma iz koga je prepis objavljen, u njemu postoje mnoge štamparske greške, sa današnje tačke gledišta. Spominju se npr. Žujići kao ŽUIĆ, pa tako je i slučaj sa Dženopoljcima.
    Rasvijetnjivanje porijekla porodica i prezimena sa područja sela Svodna, danas je jako teško, pošto su sve crkvene knjige koje su vođene do Drugog Svijetskog rata zapaljene i izgorale 1941 godine. Lično se bavim istraživanjem porijekla svog prezimena i iskusio sam tu problematiku vezanu za Svodnu.
    Porijeklo prezimena je djelimično obradio sada već pokojni Dragan Lajšić u svom djelu pod nazivom Svodna. Pored narodnih običaja i priča od starine, tu du popisane sve porodice koje žive na prostoru sela, njihovo porijeklo po predanju od starine i ljudi koji su napustili selo i odselili se trajno u druge države i gradove. Ja posjedujem tu knjigu, ako je neko raspoložen mogu mu fotografisati strane i poslati.