Порекло презимена, парохија Сводна (Нови Град, РС)

19. јул 2014.

коментара: 4

Порекло становништва парохије Сводна, општина Нови Град. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

Svodna

Парохија Сводна, протопрезвитерат дубички

(Препис)

Парохија са 2 села:

1.Сводна, кућа 83, душа 562

2.Деветаци, кућа 15, душа 120

Парох Тривун Лазаревић.

Парохија цркве нема. Има кућа 98, душа 682. Родило се 1883. мушки 16,женски 12. Умрло, мушки 7, женски 6. Вјенчано 6.

Свечари славе:

Св. Василију: Шапоња, Бијелић, Цвијић, Лазаревић.

Св. Јована: Шурлан, Јањетовић, Јелисавац, Вукојевац, Бракус, Бероња, Обрадовић, Медић, Драгојевић, Курбелија, Адамовић, Кантар, Бјелајац.

Часне вериге: Шарац.

Св. Трифуна: Боројевић.

Ђурђев дан: Лајшић, Црнопољац, Бекић, Бомештар, Вјештица, Башић, Трбулин, Саничанин, Вујановић, Лопчина.

Св. Пантелију: Трамошљанин, Вујановић.

Св. ап. Тому: Вујасин.

Св. Алимпију: Пилиповић.

Св. Јована милостивог: Босанчић.

Св. Николу: Шурлан, Грубљешић, Станковић, Чугељ, Гарача, Жуић, Кнежевић, Табарин, Карановић, Радановић, Крагуљ, Мандић.

Св. Арханђела Михаила: Родић, Веиновић, Антонић, Марчета, Тодић.

Св. Ђурђица: Махалбашић, Лопчина.

Св. архиђ. Стефана: Дукић, Петковић, Анџић.

 

ИЗВОР: Шематизам митрополије дабро-босанске из 1882. године. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Saša Dženopoljac

    U selu Svodna nema prezimena ,,Crnopoljac‘‘.Vjerovatno se ovdje radi o jednoj od desetina pisanih i izgovorenihh pogrešnih varijanti,odnosno izgovora prezimena Dženopoljac.Koliko ja znam to prezime ili oni koji ga nose na balkanu vuku korjene iz sela Svodna-Novi Grad-Bosna i Hercegovina.Negdje sam pročitao da su Dženopoljci iz Like na područije Današnje Svodne došli 1865godine.Ali sam isto naišao na podatak da su u to vrijeme to područje naseljavali Poljaci i Ukrajinci.Bilo kako bilo ,,Crnopoljci‘‘ u Svodni ne postoje.A Dženopoljci slave Đurđevdan.Pozdrav…

  2. Милорад Богдановић

    Саша, вјероватно се ради о грешци, али нисам имао храбрости да исправим као и на неколико других мјеста гдје сам био сигуран, јер ипак је то црквена књига и једно стољеће испред нас.

    За Џенопољце сам сазнао тек за вријеме овог проклетог рата. Борислав Џенопољац је мој велики ратни пријатељ, али, нажалост, нисмо се видјели од 1997 године.

    Поздрави ми Борислава, његову родбину, као и све Џенопољце.
    Остани и даље са нама, пиши о својим корјенима што год сазнаш, да би и други више знали. Ако пишеш само за себе то нике вриједности нема.

    Свако добро.

  3. Branimir Dženopoljac

    Ja ovo tek sada vidim. Bravo Saša. Tako je. Dženopoljci su iz Svodne i slave Đurđevdan.

    Milorade, moj otac je bio Borislav Dženopoljac i živeo je u Sremskoj Mitrovici. Na žalost, preminuo je 18.8.2017. Da li na njega mislite kada kažete da Vam je ratni drug? On se rodio u Česteregu a od srednje škole je u Sremskoj Mitrovici.

  4. Саша Башић

    Што се тиче Шематизма из кога је препис објављен, у њему постоје многе штампарске грешке, са данашње тачке гледишта. Спомињу се нпр. Жујићи као ЖУИЋ, па тако је и случај са Џенопољцима.
    Расвијетњивање поријекла породица и презимена са подручја села Сводна, данас је јако тешко, пошто су све црквене књиге које су вођене до Другог Свијетског рата запаљене и изгорале 1941 године. Лично се бавим истраживањем поријекла свог презимена и искусио сам ту проблематику везану за Сводну.
    Поријекло презимена је дјелимично обрадио сада већ покојни Драган Лајшић у свом дјелу под називом Сводна. Поред народних обичаја и прича од старине, ту ду пописане све породице које живе на простору села, њихово поријекло по предању од старине и људи који су напустили село и одселили се трајно у друге државе и градове. Ја посједујем ту књигу, ако је неко расположен могу му фотографисати стране и послати.