Порекло презимена, село Весековце (Вучитрн)

Порекло становништва села Весековце, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, на развођу Слаковачке и Качандолске Реке, између Букоглаве (1217 м) на северозападу и коте 1284 на југоистоку. Сеоске куће су на надморској висини око 1200 м.

Разбијеног је типа старовлашке врсте. Дели се на махалу Пардуса и махалу Мерлинаца, чији су називи по родовима у њима. Удаљење између најближих кућа једне и друге махале износи више од 1 км.

До ослобођења Топлице (1878) у селу су живели Срби као чифчије у Махмудбегових из Вучитрна. Куће су им биле у садашњој махали Мерлинаца, а појате у садашњој махали Пардуса. 1878, по свршетку рата, они су се иселили у Топлицу (у Точане и Ново Село), а на њихова су места дошли Арбанаси мухаџири из Топлице.

Родови:

Пардус (6 к.), од фиса Климената,

Мерлинц (9 к.), од фиса Гаша и – Потржан (1 к.), од фиса Шаље. Доселили се 1878. као мухаџири из топличких села Пардуса, Мерлинца и Потржана.

Арбанаси рода Пардуса знају да су у Топлицу прешли из Ругова. Појасеви у 1935. од исељења из Ругова били су: Синан, Бајрам, Алит, Јашар. Овај Јашар је из Ругова прешао у Лаб, а из Лаба у Топлицу, где је „купио” Пардус.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.