Порекло презимена, село Виљанце (Вучитрн)

Порекло становништва села Виљанце, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на подножју Копаоника, у доњем, проширеном делу Слаковачке реке. Старији део села је поред саме реке, на њеној левој обали, а колонистичке куће су на западној падини Голог брда.

Село је збијено, само су колонистичке куће на пола километра југоисточно од села. На махале се не дели.

Као најстарији род у селу су до првог светског рата важили Арбанаси Гудоли, који су се по поменутом рату иселили у Турску.

Арбанашки родови:

Садиковић (3 к.), од фиса Бериша, братства Доде. При досељењу из Малесије прво су се настанили у Цецилији, одакле су доцније прешли у Слатину, где још имају свој род (Љатифовиће), па одатле у Виљанце око 1865. на куповицу. Појасеви су им од пресељења из Слатине у 1935. били: Садик, Бајрам, Алил (50 година).

Муљак (2 к.), од фиса Краснића. Пресељен из истоименог рода у Цецилији 1920. на куповицу од неког Србина који је то имање купио од мухаџира. У Цецилију су прешли из Г. Дубнице а у Г. Дубницу су били досељени из Малесије. Појасеви су им у 1935. од досељења из Малесије били: Рама, Имер, Незир, Џемаиљ (60 година).

Аутоколонисти:

Татић (1 к.), – Гашић (4 к.), и – Грујић (2 к.) 1924. из Жиљака (Брус).

Петровић (1 к.) 1924. из Тршановца (Брус).

Јовић (1 к.) 1924. из стариначког рода Анђелковића у косовском селу Мирачу.

Анђелићи (1 к.) 1925. из Сијарине (Јабланица).

Мркић (1 к.) 1931. из Церовца (Грачац, Лика). Аутоколонисти су дошли на купљена имања од исељених мухаџира, а после добили и утрине у овом или у околним селима.

Колонисти:

Варићак (1 к.) 1923. из Лике.

Родић (1 к.) 1923. из Босне,

Јокановић (1 к.) 1922. од Никшића.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.