Порекло презимена, село Брус (Липљан, КиМ)

Порекло становништва села Брус, Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на источној падини Андровачке планине, а делови му леже на косама и долинским странама потока.

Разбијеног је типа. Дели се у три махале: Брус, Пештер и Буковиште. Само су у махали Брус куће на окупу, иначе су у осталим махалама разбијене. Један део махале Буковишта зове се Попова Ливада. Удаљења између махала износе 2-3 км.

У Грачаничкој повељи краља Милутина из 1321. помиње се Броусв, само се не види је ли то село или топографски назив. Ниже села, на месту Бруси Мал, једно се место зове Киша (Црква). Село је сада арбанашко. Преци његовог арбанашког становништва су досељени још средином 18. века, али су живели у Андровцу, а на простору садашњег Бруса држали козе. Садашње махале су им постале премештањем из Андровца на привремена насеља. Махале Брус и Пештер су постале нешто пре доласка мухаџира (нешто пре 1878), а у Буковиште су, такође из Андровца, изишли нешто по доласку мухаџира. У Андровцу су били чифчије у Хаџи-бега из Приштине, па су зато прелазили на земљу, коју су, како кажу, купили од села Брасаљца (Новобрдска Крива река) ускоро по свом досељењу.

Родови:

Мемовић (7 к. у Брусу И 7 к. у Пештеру) и – Уковић (7 к. у Буковишту), од фиса су Гаша. Постали су од двојице досељене браће, Меме и Уке, из Пуке (Дукађин) средином 18. века. Прво су „пали” у Гуштерицу и „пошто су ту убили татарина”, избегли на Андровачку Планину. Појасеви су у 1933. за Мемовиће од досељења били: Мема, Авди, Смаил, Имер, Кадри, Мемет (70 година). – Међу њима је било двовераца, криптокатолика (тајних католика у привидном исламу), па су по ослобођењу од Турака неки раскинули с том појавом тиме што су се изјаснили за јавно католичанство. Од Мемовића су тако у Пештеру сада све куће у католичанству, а у Брусу само четири, док су три куће остале и даље у исламу. Од Уковића су пак само две куће јавно приступиле католичанству и то 1928.

Смаљовић (3 к.). Живе у Поповој Ливади. Од фиса су Тсача, братства Жерњана. Муслимани су. Преселили се око 1900. из истоименог рода у Врбици на купљено имање.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.