Порекло презимена, село Брезница (Обилић, КиМ)

Порекло становништва села Брезница, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је на падини Копаоника, у изворишном и горњем делу долине Становачке реке.

Разбијеног је типа старовлашке врсте. Дели се на шест махала. Четири од њих (Бектешовића, Ахматовића, Весељовића и Дем Уке) зову се по родовима који у њима живе, а две (Косковик и Козарица) по месностима. Удаљења измећу махала су пола до један и по километар.

Арбанаси кажу да им преци при досељењу средином 18. века нису затекли село, а да су земљу купили од приштинских Џинића.

Родови:

Бектешовић (16 к.), – Ахматовић (6 к.), – Весељовић (9 к.) и – Дем Ука (7 к.), сви од фиса Краснића. Доселили се из Малесије сви једновремено, само су прво „пали” у Лаб, и то род Дем Ука у село, Мајанце, а остали у Горње Љупче. После двадесетак година (средином прошлог века) купили простор садашњег села од Џинића у Приштини и основали село. Појасеви за Бектешовиће у 1935. од пресељења из Лаба били су: Зумбер, Бектеш, Камбер (65 година).

Мухаџири из 1878. из топличких села:

Јошаниц (3 к.) и – Пачарад (2 к.) од фиса Шкреља, из Јошанице и Пачарада.

Међуан (4 к.) и – Араћа (4 к.) од фиса Краснића, из Међухане и Араће.

Дедица (2 к.), од фиса Гаша, из Дединца.

Подвориц (1 к.), од фиса Сопа, братства Маврића, из Подворице.

Аутоколонисти:

Булатовић (8 к.), – Милашиновић (2 к.), – Јовановић (7 к.), – Шћепановић (4 к.), – Љумовић (1 к.). Сви су се доселили 1914. из Црне Г оре.

Колонисти:

Ђуричићи (2 к.), – Шутановићи (1 к.), – Радовићи (1 к.) и – Перовић (1 к.). Доселили се између 1928. и 1933. из Јабланице, иначе су старином из Црне Горе.

Вучковић (1 к.). Доселио се 1935. од Ужица.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.