Poreklo prezimena, selo Breznica (Obilić, KiM)

15. jun 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Breznica, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Selo je na padini Kopaonika, u izvorišnom i gornjem delu doline Stanovačke reke.

Razbijenog je tipa starovlaške vrste. Deli se na šest mahala. Četiri od njih (Bektešovića, Ahmatovića, Veseljovića i Dem Uke) zovu se po rodovima koji u njima žive, a dve (Koskovik i Kozarica) po mesnostima. Udaljenja izmeću mahala su pola do jedan i po kilometar.

Arbanasi kažu da im preci pri doseljenju sredinom 18. veka nisu zatekli selo, a da su zemlju kupili od prištinskih Džinića.

Rodovi:

Bektešović (16 k.), – Ahmatović (6 k.), – Veseljović (9 k.) i – Dem Uka (7 k.), svi od fisa Krasnića. Doselili se iz Malesije svi jednovremeno, samo su prvo „pali” u Lab, i to rod Dem Uka u selo, Majance, a ostali u Gornje Ljupče. Posle dvadesetak godina (sredinom prošlog veka) kupili prostor sadašnjeg sela od Džinića u Prištini i osnovali selo. Pojasevi za Bektešoviće u 1935. od preseljenja iz Laba bili su: Zumber, Bekteš, Kamber (65 godina).

Muhadžiri iz 1878. iz topličkih sela:

Jošanic (3 k.) i – Pačarad (2 k.) od fisa Škrelja, iz Jošanice i Pačarada.

Međuan (4 k.) i – Araća (4 k.) od fisa Krasnića, iz Međuhane i Araće.

Dedica (2 k.), od fisa Gaša, iz Dedinca.

Podvoric (1 k.), od fisa Sopa, bratstva Mavrića, iz Podvorice.

Autokolonisti:

Bulatović (8 k.), – Milašinović (2 k.), – Jovanović (7 k.), – Šćepanović (4 k.), – Ljumović (1 k.). Svi su se doselili 1914. iz Crne G ore.

Kolonisti:

Đuričići (2 k.), – Šutanovići (1 k.), – Radovići (1 k.) i – Perović (1 k.). Doselili se između 1928. i 1933. iz Jablanice, inače su starinom iz Crne Gore.

Vučković (1 k.). Doselio se 1935. od Užica.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.