Poreklo prezimena, selo Badovac (Priština)

9. juna 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Badovac, grad Priština (Kosovo i Metohija). Prema studiji “Kosovo” Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Selo je u podnožju Androvačke planine, pred izlazom Gračanke iz klisure, na 2,5 km od sela Gračanice. Većim delom leži u ravni Gračankine doline. Kroz selo protiče i niže sela kao leva pritoka utiče u Gračanku potok Dragoradovac.

Selo je zbijenog tipa. Deli se na G ornju i Donju mahalu.

Badovac je u 19. veku bio čiflik Miftijinih iz Slatine u Gornjoj Moravi i do 1878. u njemu su živeli samo Srbi. Njegovi gospodari, čiflik-sahibije, sa ciljem da proteraju Srbe, nasele pomenute godine izvestan broj muhadžirskih kuća iz oslobođenih krajeva Srbije, zbog čije se agresivnosti i zuluma Srbi počnu iseljavati.

Rodovi:

– Moravac (1 k., Sv. Nikola). Starinom je iz Gornje Morave, odbegao od muhadžira iz Badovca u Gračanicu i vratio se 1913.

Veselinčići (2 k., Đurđevdan). Potiču od istoimenog roda u Gračanici. Iz Badovca odbegli od muhadžira k svojima u Gračanicu, odakle se vratili 1913.

Moravac-Živić (1 k., Sv. Aranđeo). Starinom je iz Paralova (Novobrdska Kriva reka). Odbegao od muhadžira u Gračanicu, odakle se vratio 1913.

Pavići (2 k., Vavedenje). Potiču od Pavića u Livađu. Iz Badovca odbegli k svojima u Livađe, odakle se vratili 1913.

Markovčići (2 k., Sv. Nikola). Potiču od Markovčana u Sušici. Iz Badovca odbegli u Gračanicu; vratili se 1913.

Čačini (1 k., Đurđic). Potiču od Čačića u Lapljem Selu. Iz Badovca odbegli k svojim u Laplje Selo; vratili se 1913.

Lukići (2 k., Sv. Nikola). Preseljeni iz Lapljeg Sela 1913.

Ciganski rod su Filići (3 k., Sv. Vasilije). Potiču od Filjinih u Gračanici. I oni bežali k svojima od muhadžira. Iz Gračanice se vratili 1913.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.