Порекло презимена, село Бајгора (Косовска Митровица)

Порекло становништва села Бадовац, општина Косовска Митровица. Према студији “Косово” Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је на падини Копаоника, у изворишту Слаковачке реке. Куће су му на различитим положајима од 1100-1300 м надморске висине.

Бајгора је село разбијеног типа старовлашке врсте. Дели се на шест махала које се зову по именима родова који у њима живе. Удаљења између махала износе до 2 км.

Сада у селу живе само Арбанаси. Они као да не знају јесу ли им преци затекли село. Арбанаси су се доселили око 1730.

Родови:

Меметовић (12 к.), Мусовић (25 к.), Истраовић (11 к.), Кумниовић (12 к.), Уковић (9 к.) и Јусуфовић (7 к.), сви од фиса Шаље. Прво се доселио род Мусовић, па онда остали један за другим. Сви су се досељевали из области фиса Шаље у Скадарској Малесији, из братства Пеца. Појасеви за најстарији род Мусовића су у 1933. од досељења били: Мемет, Муса, Фериз, Рама, Зука, Зука, Идриз (56 година). У Малесиској Шаљи су били католици, где се Меметов отац звао Деда.

Досељени предак Мемет имао је још три брата, од којих су из Бајгоре прешли у шаљска ванкосовска села: један у Стари трг, један у Орахово и један у Сељанце. Много доцније, тек од средине 19. века, Арбанаси Бајгоре су почели да прелазе у суседно ванкосовско село Ковачицу, одакле су до краја 19. века потисли све Србе.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.