Порекло презимена, село Бадовац (Приштина)

Порекло становништва села Бадовац, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији “Косово” Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је у подножју Андровачке планине, пред излазом Грачанке из клисуре, на 2,5 км од села Грачанице. Већим делом лежи у равни Грачанкине долине. Кроз село протиче и ниже села као лева притока утиче у Грачанку поток Драгорадовац.

Село је збијеног типа. Дели се на Г орњу и Доњу махалу.

Бадовац је у 19. веку био чифлик Мифтијиних из Слатине у Горњој Морави и до 1878. у њему су живели само Срби. Његови господари, чифлик-сахибије, са циљем да протерају Србе, населе поменуте године известан број мухаџирских кућа из ослобођених крајева Србије, због чије се агресивности и зулума Срби почну исељавати.

Родови:

– Моравац (1 к., Св. Никола). Старином је из Горње Мораве, одбегао од мухаџира из Бадовца у Грачаницу и вратио се 1913.

Веселинчићи (2 к., Ђурђевдан). Потичу од истоименог рода у Грачаници. Из Бадовца одбегли од мухаџира к својима у Грачаницу, одакле се вратили 1913.

Моравац-Живић (1 к., Св. Аранђео). Старином је из Паралова (Новобрдска Крива река). Одбегао од мухаџира у Грачаницу, одакле се вратио 1913.

Павићи (2 к., Ваведење). Потичу од Павића у Ливађу. Из Бадовца одбегли к својима у Ливађе, одакле се вратили 1913.

Марковчићи (2 к., Св. Никола). Потичу од Марковчана у Сушици. Из Бадовца одбегли у Грачаницу; вратили се 1913.

Чачини (1 к., Ђурђиц). Потичу од Чачића у Лапљем Селу. Из Бадовца одбегли к својим у Лапље Село; вратили се 1913.

Лукићи (2 к., Св. Никола). Пресељени из Лапљег Села 1913.

Цигански род су Филићи (3 к., Св. Василије). Потичу од Фиљиних у Грачаници. И они бежали к својима од мухаџира. Из Грачанице се вратили 1913.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.