Порекло презимена, село Бакшија (Обилић, КиМ)

Порекло становништва села Бакшија, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији “Косово” Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је у равници, на Сићевачкој реци, на пола километра испред њеног ушћа у Лаб.

Типа је збијеног. На махале се не дели.

Село је, бар од почетка 19. века, било чифлик, те се у њему становништво смењивало. Многи српски родови на Косову знају да су им преци живели у овом селу а неки га наводе као село своје старине. Срби Бакшићани из Д. Гуштерице и њихови рођаци Бакшићи из Г. Гуштерице пресељени су из Бакшије почетком 19. века.

Бакшићани из Бресја су живели у Бакшији до 1890. Мирини у Скуланову знају да су им преци живели у Бакшији. И сада има у селу два српска рода чија се даља старина не зна.

Српски родови:

– Тонић (1 к., Св. Никола), старинци. Пре доласка мухаџира су се преселили из овог села у Бабин Мост, одакле се једна кућа вратила у Бакшију по доласку мухаџира, а једна остала тамо.

Мужићи (1 к., Св. Никола), старинци.

Арбанашки родови:

– Кућ (5 к.), од фиса Бериша. Досељен почетком 19. века из Обриња у Дреници. При досељењу затекао село као чифлик Џемаљ-бега из Приштине.

Арбанаси мухаџири из 1878. из топличких села:

– Планали (1 к.), од фиса Тсача, из Велике Плане.

Брезничић (5 к.), од фиса Шаље, из Брезничића.

Микуловц (1 к.), од фиса Тсача, из Микуловца.

Међуан (2 к.), од фиса Гаша, из Међухане.

Меан (1 к.), од фиса Климената, из Механе.

Жегров (1 к.), од фиса Гаша, из Жегра.

Цигани Ашкалије:

– Љатифовић (2 к.) и Шабановић (3 к.). Пресељени око 1905. из Бариљева као чифчије.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.