Poreklo prezimena, parohija Jelićka (Prijedor)

24. april 2014.

komentara: 24

Poreklo stanovništva parohije Jelićka, opština Prijedor. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Jelicka

Parohija Jelići (Jelićka), protoprezviterat prijedorski

(Prepis)

Parohija sa 4 sela:

1. Jelići, kuća 76, duša 627

2. Niševići, kuća 50, duša 367

3. Radosaoska, kuća 40, duša 337

4. Melina, kuća 5, duša 33.

Paroh Simeun Popović, počasni proto (Kočićev Mračajski proto).

Parohijalna crkva, hram prenesenije mošti sv. oca Nikole. Ima kuća 171, duša 1364. Rodilo se 1883. muški 41, ženski 39. Umrlo muški 14, ženski 17. Vjenčano 10.

Svečari slave:

Sv. Nikolu: Sredić, Savić, Grdić, Vračar, Nišević, Marić, Radić; Čerga, Vukajlović, Plavljanin, Stević; Šarić, Vekić, Bjelić, Ješić, Šišatić, Srdić, Đurić, Tomić, Brkić, (Dakić), Lemić, Bakal, Purišić, Grujić.

Đurđev dan: Dabić, Romanić, Ugrenović, Mijatović, Nišević; Lužija, Panić, Zec, Kuvalja, Babić, Maksimović.

Sv. Vrače: Prerad, Lakić.

Sv. Jovana: Vračar, Kremenović, Kela, Keleka; Janković, Radovančević, Ajdarić, (Jakovljević), Kria, Tolimir, Kasalović, Grujić; Stojanović, Marić, Zimonja, Korać, Zec, Čolić, (Granatić), Đukić, Ješić, Milovac.

Mitrov dan: Nišević, Soldat.

Sv. pror. Iliju: Berendika.

Sv.Ignjatiju: Radovančević, Graovac, Jekić, Argovac.

Sv. arhiđ. Stefana: Rakovac; (Popović), Jelić, Tenić.

Sv. Ćirila: Sandalj.

Časne verige: Andrić, Švraka, Pejić.

Srđev dan: Bogdanovići.

Sv. ap. Petra: Švraka.

*   *   *

Ovdje sam učinio nekoliko ispravki:

Vukajlovići se spominju kao Vukanovići;

Bakali kao Bakači;

Purišići kao Puriše;

Čolić kao Čalići;

Panići kao Canići;

Kuvalji kao Kuvača;

Keleka i Kria ?

Kela kao Kega;

Sandalji kao Sandići;

Tenići kao Tepići.

Takođe, ovdje se ne spominje nekoliko prezimena ( ) koja se spominju u crkvenim knjigama 1880 godine, sve do danas, kao:

Popovići, slave Stevanjdan;

Dakići, slave Nikoljdan;

Granatić, slave Jovanjdan;

Jakovljevići, slave Jovanjdan.

Prezime Mišetići i Muzgonjići, spominju se takođe u ovoj parohiji sve do početka XX v.

 

IZVOR: Šematizam mitropolije dabro-bosanske iz 1882. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Goran Drinić

    Svaka čast. Moja prababa je bila Jakovljević, a nisu se spomenuli u Šematizmu. Baš sam se pitao zašto je dolazilo do takvih grešaka,kao i slovnih grešaka u pisanju pojedinih prezimena?Kako ste vi uspijeli doći do tih podataka, da li postoje u crkvi sačuvane knjige? Ja sam iz Marićke i nakon čitanja Šematizma iz 1882. pitao sam marićkog sveštenika o crkvenim knjigama, ali je odgovorio da postoje podaci od 1950-tih, dok je ranija knjiga nestala zbog ratnih godina.Pozdrav

  2. Milorad Bogdanović

    Hvala Gorane na ovako lijepim riječima i poštovanja prema svome pismu, našoj ćirilici.

    Zahvaljujući ocu Milenku, jereju jelićanskome, prije devet godina , pregledao sam sve crkvene knjige ove parohije. Knjige krštenih i umrlih vode se od 1880 godine pa do danas. Naravno, tu ima dosta “prekida”, ali poredeći sa Matičnim knjigama u Omarskoj, to se “poveže”. Pa kad se obiđu groblja, natpisi na spomenicima i usmeni razgovori sa starijim osobama, onda se stvara jedna bistra slika o svakom prezimenu, koje evo polako stavljam u okvire. Valjda ću to završiti do Srđevdana sledeće godine. To je samo za selo Jelićka, tj. rodoslov sela Jelićka. Težak je to posao, ali moja ljubav i namjera da se odužim našim pretcima je veća i jača.
    Naravno, poslije Jelićke, nastavću da izradim rodoslovlje i za mještane ostalih sela bivšeg prostora Timara, gdje su poslovi mnogo lakši jer su većinom mještani timarskih sela rodbinski povezani.

    A što se tiče parohije Marićka, ja sam 9.11. 2008 obavio razgovor sa ocem Slavišom, poredeći prezimena i slave iz Šematizma i sada, gdje mi je mnogo pomogao. Nisam pitao da za stare crkvene knjige, jer, pretpostavljao sam ako je većina sačuvana u parohiji Jelićka, zašto ne i u parohiji Marićka.

    Eto, ja se raspriča.
    Želim ti svako dobro i ostani i dalje sa našim Por(j)eklom, prati svoje Driniće i ispričaj to drugima. Ako sve to ostane u tebi, nike vajde od toga niko imati neće.

    Svako dobro.

  3. goran tomic

    Molim te odgovori mi sta je sa Tomicima zasto ih nema slave Nikoljdan?

    • Milorad Bogdanović

      Hvala Gorane na opomeni, ispravićemo moju grešku, Brkići su me zeznuli pa sam izostavio prezime Tomić, staro kumalo Bogdanovića..

      Ostanite i dalje sa nama. Svako dobro vam želim.

  4. jovanka

    Gospodine Milorade ,obracam Vam se molbom za pomoc u vezi porekla porodice Ajdaric.Poticemo iz sela Radosvska parohija Jelicka,krsna slava nam je Djurdjevdan.Po sematizmu pravoslavne mitopolije ne postoji prezime Ajdaric vec Adarcic( koji slavi Jovandan).Rodio sam se 1964 godine u Prijedoru,moj otac 1937 Dusan, u Grmusi, moj deda Lazar 1893.U radosavskoj,pradeda Stevan u radosavskoj.Da li mozete da mi pomognete gde da pronadjem imena ostalih mojih predaka kao i podatak odakle su se Ajdarici doselili u Radosavsku

  5. Milorad Bogdanović

    Jovanka

    Kočićev Mračajski proto – Simeun Popović, izostavio je radošljane koji slave Đurđevdan kao što su jedni Kasalovići, Graovci i Ajdarići. Ajdariće spominje kao slavljenike Jovanjdana, mada to nebi trebalo odbaciti, jer, ovo prezime se spominje i u parohiji Busovača i Zenica kao Ajdarovići koji slave Jovanjdan i Ajder u parohiji Šljivno na Manjači.Ostali Ajderi slave Nikoljdan i mahom na prostoru Banjaluke i Glamoča odakle je veliki broj doseljenika na ove prostore došao (vratio se ?) od sredine 19 vjeka pa do početka 20.

    Ajdarići zasigurno su u Radosavskoj od prije 1881 godine, što se može vidjeti po spomenicima u sjeničkom groblju i katastru Radosavske http://www.ezkrs.net/ .

    Pošto u četvrtak planiram da posjetim Jelićku, vjerovatno ću posjetiti i oca Milenka, pa ako nešto pronađem o Ajdarićima u crkvenim knjigama, zapisaću. Javi mi se na [email protected]

    Nažalost, nisam sada u mogućnosti da nešto više učinim za vas, pošto sam u velikom poslu, završavajući konačno “Rodoslovlje jelićana”.

    Svako dobro.

  6. goran tomic

    Milorade da li imas ikakvih informacija odakle su dosli Tomici isto tako Jakovljevici?Imam saznanja da su orginalni Tomici porijeklom oko Skadra iz Albanije i da su se prije prezivali Srbljanovic?Jakovljevici su navodno iz Hercegovine?Lijep pozdrav!

    • Milorad Bogdanović

      Izvini Gorane, evo tek danas sam posjetio ovu stranicu i pročitao tvoju poruku. Hoću već jednom da završim “Rodoslovlje jelićana”, pa sve druge poslove sam zapostvio.

      Na postavljeno pitanje “odakle su došli Tomić isto tako i Jakovljevići” ,zasigurno, ja ti neću moći odgovoriti, kao i mogi drugi. Da nagađam, neumije.
      Prezime Tomić prvi put se spominje u Dečanskoj hrisovulji 1325 godine, zajedno sa Ratkovićima. Prezime Srbljanović nije se spominjalo do kraja srednjeg vijeka, kao ni Jakovljević. (Knj. Novak Mandić Studo, Srpske porodice vojvodstva svetog Save, Gacko 2000).

      O Tomićima iz Jelićke dosta toga imam prikupljeno, ali nažalost, ništa se ne zna odakle su ovdje došli i kada.

      Svako dobro.

  7. jovanka

    Ponovo Vam se obracam za informaciju da li ste dosli do novih podataka za porodicu Ajdaric iz Radosavske.Svako dobro

  8. A koju slavu slave loncari ne nadjoh

  9. Milorad Bogdanović

    Lončari slave Jovanjdan, a do 1882 godine nisu bili u parohiji Jelići-Jelićka, ili su izostavljeni kao i Popovići.
    Pretpostavka da su zajedno sa Granatićima, Čolićima, Milovcima i Soldatima došli od Glamoča, od 1848 do 1880 godine.

  10. Zanima me poreklo stojnica i kovacevica pozdrav