Порекло презимена, село Доња Бадања (Лозница)

16. априла 2014.

коментара: 0

Опис села Доња Бадања, град Лозница – Мачвански округ. Из књиге Видосаве Николић-Стојанчевић „Рађевина и Јадар“ у необјављеним рукописима Цвијићевих сарадника. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Donja Badanja

Положај села.

Доња Бадања је у области Јадра, округ подрињски, срез јадрански, општина бадањска.

Село Доња Бадања налази се на десној обали речице Цернице. Цело село је на малим брежуљцима, чије стране имају благ нагиб, источно према речици Церници а западно према Малој Реци али обе речице никада не плаве село, пошто је уздигнуто изнад речица на 50-60 метара те се према томе куће никада не измештају због поплава.

Земље и шуме.

Село Доња Бадања, као и сва остала села у Јадру, налази се на земљишту различитом тако да на неким местима има глинуше, на неким кречуше-камењар, на неким пескуше итд.

Село им доста земље за обрађивање, која је око села и у селу око кућа. Поједина места, где су њиве, зову се: У Пољу, Равна ставица, у Кику, Црвене баре, у Церници, Луг, Пискавица итд.

Свака кућа има свој пашњак, где се напаса стока (говеда, овце, коњи, свиње итд). Пашњаци су око села а има их и у самом селу.

Шума омањих има у селу и око села, које су својина појединаца и зову се: Максића Главица, Сакића Главица, Црвени Брег итд.

Заједнички шума село нема а тако исто ни свог атара. Земља је родности као и у Горњој Бадањи, Филиповићу и Доњој Сипуљи.

Воде.

Ово село има доста добрих извора, који се зову: Росића вода, Књега, Вода у Грабовцу, Вода у Белињишту итд.

Само се изворска вода пије пошто у селу нема бунара док се речна вода не пије.

У самом селу има два извора лековите воде и то „Црвена вода“ – мисли се на гвоздени извор и „Слана бара“, извор са сумпорном водом. Вода у оба извора је доста јака и лековита, као и Ковиљача, могло би се неколико купатила подићи. Околни мештани долазе на те бање да се лече.

Клима.

Клима је у овом селу као и у суседним селима, Горњој Бадањи, Филиповићу, Доњој Сипуљи итд. Ветрови дувају они исти, који дувају и у поменутим селима.

Тип села.

Село Доња Бадања је разбијеног типа и подељено је на ма(ха)ле, које се зову: Јоцића или Горња мала, Јагодића мала, Средња мала и Митрића или Доња мала а засеок је Кик.

Кик је удаљен од Доње Бадање 1,5-2 километра. Река Церница и Мала Река одвајају га од Доње Бадање. У Кику су куће на странама једног виса, који се зове Кик.

У свим малама и засеоку Кику куће су међусобно удаљене 50-150-200 метара, нису ушорене нити су поред пута, сем што неколико дворишта досежу до пута.

У селу поред пута Шабац-Крупањ има два дућана, механа, ковачница, школа и неколико кућа неправилно поређаних. Засеок Кик не дели се на мале.

Становници села Доња Бадања имају више презимена и презивају се:

У Јоцића мали: Јоцићи, Божићи, Поповићи, Симанићи, Старчевићи, Гаићи, Пурићи, Јездићи, Глишићи и Матићи, укупно 28 кућа.

У Јагодића мали: Лазаревићи, Ђекићи, Вилотићи, Обрадовићи, Ђукановићи, Пурићи, Калабићи (Јовановићи), Благојевићи, Лукићи, Игњатовићи и Аџићи, 25 кућа.

У Средњој мали: Росићи, Јањићи, Павловићи, Гаићи, Сакићи, Аћимовићи (Марковићи), Коићи, Тиосављевићи, Мандићи, Матићи, Вилотићи (Ђорђевићи) и Вуковићи, 27 кућа.

У Митрића – Доњој мали су: Митрићи, Пантићи, Тодорчевићи, Весићи и Максићи, 16 кућа.

У Кику су: Петровићи, Максимовићи, Томићи, Антонићи, Марковићи, Симеуновићи, Недељковићи и Маринковићи, укупно 18 кућа.

Укупно у селу има 114 кућа.

 

Напомена издавача:

Незавршен текст рукописа, сачуван само први табак – објављен део.

 

ИЗВОР: Видосава Николић Стојанчевић – Рађевина и Јадар у необјављеним рукописима Цвијићевих сарадника. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.