Poreklo prezimena, selo Donja Badanja (Loznica)

16. april 2014.

komentara: 0

Opis sela Donja Badanja, grad Loznica – Mačvanski okrug. Iz knjige Vidosave Nikolić-Stojančević „Rađevina i Jadar“ u neobjavljenim rukopisima Cvijićevih saradnika. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Donja Badanja

Položaj sela.

Donja Badanja je u oblasti Jadra, okrug podrinjski, srez jadranski, opština badanjska.

Selo Donja Badanja nalazi se na desnoj obali rečice Cernice. Celo selo je na malim brežuljcima, čije strane imaju blag nagib, istočno prema rečici Cernici a zapadno prema Maloj Reci ali obe rečice nikada ne plave selo, pošto je uzdignuto iznad rečica na 50-60 metara te se prema tome kuće nikada ne izmeštaju zbog poplava.

Zemlje i šume.

Selo Donja Badanja, kao i sva ostala sela u Jadru, nalazi se na zemljištu različitom tako da na nekim mestima ima glinuše, na nekim krečuše-kamenjar, na nekim peskuše itd.

Selo im dosta zemlje za obrađivanje, koja je oko sela i u selu oko kuća. Pojedina mesta, gde su njive, zovu se: U Polju, Ravna stavica, u Kiku, Crvene bare, u Cernici, Lug, Piskavica itd.

Svaka kuća ima svoj pašnjak, gde se napasa stoka (goveda, ovce, konji, svinje itd). Pašnjaci su oko sela a ima ih i u samom selu.

Šuma omanjih ima u selu i oko sela, koje su svojina pojedinaca i zovu se: Maksića Glavica, Sakića Glavica, Crveni Breg itd.

Zajednički šuma selo nema a tako isto ni svog atara. Zemlja je rodnosti kao i u Gornjoj Badanji, Filipoviću i Donjoj Sipulji.

Vode.

Ovo selo ima dosta dobrih izvora, koji se zovu: Rosića voda, Knjega, Voda u Grabovcu, Voda u Belinjištu itd.

Samo se izvorska voda pije pošto u selu nema bunara dok se rečna voda ne pije.

U samom selu ima dva izvora lekovite vode i to „Crvena voda“ – misli se na gvozdeni izvor i „Slana bara“, izvor sa sumpornom vodom. Voda u oba izvora je dosta jaka i lekovita, kao i Koviljača, moglo bi se nekoliko kupatila podići. Okolni meštani dolaze na te banje da se leče.

Klima.

Klima je u ovom selu kao i u susednim selima, Gornjoj Badanji, Filipoviću, Donjoj Sipulji itd. Vetrovi duvaju oni isti, koji duvaju i u pomenutim selima.

Tip sela.

Selo Donja Badanja je razbijenog tipa i podeljeno je na ma(ha)le, koje se zovu: Jocića ili Gornja mala, Jagodića mala, Srednja mala i Mitrića ili Donja mala a zaseok je Kik.

Kik je udaljen od Donje Badanje 1,5-2 kilometra. Reka Cernica i Mala Reka odvajaju ga od Donje Badanje. U Kiku su kuće na stranama jednog visa, koji se zove Kik.

U svim malama i zaseoku Kiku kuće su međusobno udaljene 50-150-200 metara, nisu ušorene niti su pored puta, sem što nekoliko dvorišta dosežu do puta.

U selu pored puta Šabac-Krupanj ima dva dućana, mehana, kovačnica, škola i nekoliko kuća nepravilno poređanih. Zaseok Kik ne deli se na male.

Stanovnici sela Donja Badanja imaju više prezimena i prezivaju se:

U Jocića mali: Jocići, Božići, Popovići, Simanići, Starčevići, Gaići, Purići, Jezdići, Glišići i Matići, ukupno 28 kuća.

U Jagodića mali:Lazarevići, Đekići, Vilotići, Obradovići, Đukanovići, Purići, Kalabići (Jovanovići), Blagojevići, Lukići, Ignjatovići i Adžići, 25 kuća.

U Srednjoj mali:Rosići, Janjići, Pavlovići, Gaići, Sakići, Aćimovići (Markovići), Koići, Tiosavljevići, Mandići, Matići, Vilotići (Đorđevići) i Vukovići, 27 kuća.

U Mitrića – Donjoj mali su:Mitrići, Pantići, Todorčevići, Vesići i Maksići, 16 kuća.

U Kiku su:Petrovići, Maksimovići, Tomići, Antonići, Markovići, Simeunovići, Nedeljkovići i Marinkovići, ukupno 18 kuća.

Ukupno u selu ima 114 kuća.

 

Napomena izdavača:

Nezavršen tekst rukopisa, sačuvan samo prvi tabak – objavljen deo.

 

IZVOR: Vidosava Nikolić Stojančević – Rađevina i Jadar u neobjavljenim rukopisima Cvijićevih saradnika. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.