Poreklo prezimena, selo Drenova (Čajetina)

17. mart 2014.

komentara: 10

Poreklo stanovništva sela Drenova, opština Čajetina – Zlatiborski okrug. Iz knjige „Zlatibor – antropogeografska ispitivanja“ od Ljubomira Ž. Mićića. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Drenova je iznad Katušnice i Velikog Rzava, čije su strane visoke i stenovite, te se ove reke kroz njih probijaju sa velikom hukom. Pod Velikim Vrhom je pećina Melar u koju može stati 30-40 goveda.

Porodice su raspoređene ovako: U Jelovcu su Krejovići; u Brkovića Brdu su Brkovići; u Kostarici Kovačevići; u Rijeci Vrevići, Nikolići, Bukvići, Bojovići, Radovići i Bralovići.

Vode.

Niz selo se stače Brkovića i Veliki Potok. Izvori su: Korita, Bojovića Voda i Krejovića Voda.

Zemlje i šume.

Zemlja je nerodna, peskuša i nazivi gde se one nalaze su: Breza, Košarišta, Bašča, Metaljka, Kućište, Staro Selo i Jezero.

Šuma je u Rastovcu, Ćavi, Obrtušci i Metaljci.

Ime selu.

Selo je dobilo ime po tome što u njemu ima dosta drenovine.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Radovići su najstarija porodica, ovde su još „od Kosova“, slave Stevanjdan.

Krajem 18. veka doseljeni su:

Bralovići su iz Negbine***.

U vreme Prvog ustanka doseljeni su:

Krejovići su iz Radojne, jedna porodica sa Šunjevarićima u Burađi***.

Bukvići, ima ih u dragačevskim Pilatovićima, slave Nikoljdan.

Brkovići (Milovanovići) su iz Kosatice, slave Aranđelovdan.

Vrevići su iz Vraneša od Mrševića, slave Nikoljdan.

Pre 70 godina doseljeni su:

Bojovići su iz Čičkove, kao uljezi primili slavu (Jovanjdan) jedne zamrle kuće.

Nikolići su iz Klekove, slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Ljubomir Mićić – Zlatibor. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Poreklo zaseoka Rasnica, selo Drenova, opština Čajetina – Zlatiborski okrug. Iz knjige „Zlatibor – antropogeografska ispitivanja“ od Ljubomira Ž. Mićića, prvo izdanje 1906. godine.

    Položaj zaseoka, naziv, vode i šume.

    -Rasnica je zaseok Drenove i deli se na Veliku i Malu Rasnicu (ili Tavnik). Tavnik je omanja i kotlinasta dolina, koju na jugoistoku od Negbine odvaja Vis, Duga Kosa i Vijulj. Velika Rasnica je veća ravna dolina odvojena od Tavnika Tetrebovim Brdom. Kroz Tavnik teče Grujučića Potok i u Velikoj Rasnici pod Jastrebovcem se sastaje sa Tustim, odnosno Šuljaškim Potokom. U Velikoj Rasnici je Tošovo Vrelo i Bjela Voda od kojih postaje Tavnički Potok koji utiče u Uvac kod Bojišta* a zbog raskršća mnogih potoka Rasnica je i dobila ovo ime. Šuma je Tetrebovac.
    *tu se „bije“ (pari) riba.
    U Tavniku su Ćosovići, Selakovići i Memiši a u Velikoj Rasnici su Mandići, Zečevići, Klisarići, Kovačevići, Miloševići i Vukovići.

    Poreklo stanovništva i osnivanje zaseoka.

    -Rasnica je naseljena u 19. veku.
    Pre 100 godina doseljeni su:
    -Ćosovići su iz Amzića, slave Nikoljdan.
    -Selakovići i Memiši su iz Sjeništa***.
    -Mandići su iz Radojne, ima ih u Burađu, slave Đurđevdan.
    -Zečevići su iz Drobnjaka, slave Jovanjdan.
    -Klisarići su iz Rutiša, slace Sv. Vrače.
    Pre 70 godina doseljeni su:
    -Kovačevići su iz Dobroselice***.
    -Miloševići su iz Nove Varoši i ima ih još tamo pod prezimenom Sekulići, slave Đurđevdan.
    -Vučkovići su iz Sjeništa-Seništa***.

    Napomena:
    ***ne kaže se koju slavu slave.

    • Nenad Krejović

      “Zaseok Rasnica” nije nikakav zaseok koji bi mogao biti u okviru sela Drenova u opštini Čajtina. To se vidi i iz različitosti lokacijskog opisa Rasnice i opisa položaja sela Drenova, koji takođe nije tačno opisan jer se Drenova ne nalazi na Velikom Rzavu već samo na Katušnici i to samo od svoje zapadne granice sa Gostiljem pa nizvodno do svoje istočne granice sa Željinama a koja je duž toka Velikog potoka, od izvora na istočnoj strani Velikog Vrha pa do ušća Velikog potoka u Katušnicu, pod Velikom stjenom. Sa severne strane se Drenova graniči sa Sirogojnom a sa južne sa Ljubišom. Nikakve Rasnice tu nema.

  2. dule

    Meni je pradeda rođen u Drenovi koja je nekada pripadala Ariljskoj opštini a sada vidim pripada opštini Čajetina. Kako to da u ovom selu nema Jevtovića, on je bio najmlađi od četvoro dece i rođen 1894.god.?!

  3. Marko

    Pozdrav! Moje selo je Drenova, ja se prezivam Dimitrijević. Posedujem dokument iz 1907.godine, u kom se moj čukundeda potpisao kao Novak Vrević, dok se kasnije moj pradeda prezivao Dimitrijević. Molio bih ako neko to može, da istraži, s obzirom da se u selu nalazi dosta porodica koje se prezivaju Dimitrijević.

    • Nenad Krejović

      Pozdrav Marko! Ne znam čiji si iz koje Ti kuće potičeš, od meni znane 4 kuće “Vrevića” – Dimitrijevića u Drenovi? Ja sam rođen 1953. godine u Drenovi i kako danas tako i u svom ranom detinjstvu sam znao za ukupno četiri kuće “Vrevića” u Drenovi. Kuće su pripadale: 1. Dušanki i Vukadinu, 2. Risti i Živadinu, 3. Gvozdenu i Marici i 4. – Tomaniji “Vrević”. Tek kada sam pošao u osnovnu školu u Drenovi, saznao sam da se sva deca a i svi odrasli iz porodičnih domaćinstava “Vrevići”, vode administrativno i zvanično se prezivaju Dimitrijevići a ne “Vrevići”. Koliko se ja sećam nekih ranije pričanih pojašnjenja u vezi sa tim, svi stariji Dimitrijevići su nasledili nadimak “Vrevići”, po kom su bili prepoznatljiviji i po tome su bili svi više poznati a tako su se i sami rado predstavljali jer su bili potomci više prepoznatljivog čoveka po nadimku “Vreva” nego po imenu Dimitrije ili možda čak po prezimenu Dimitrijević.
      I u postojećem spisku imena vojnika, tzv.”Osvetnika Kosova”, postradalih u Prvom – Velikom ratu pa po tom upisanih na spomen pločama u “Crkvi Svetog Petra i Pavla u Sirogojnu”, upisana su i imena Vaših predaka – stradalnika u ratu i to sa tada tretiranim prezimenom “Vrević”.
      Dimitrijevići su u srodstvu i prijateljstvu sa mojim Krejovićima u Drenovi jer je za Milovana Krejovića bila udata Stanimirka, Živadinova sestra i Slobodanka za Velibora Krejovića, koja je sestra Radoljuba Dušankinog i Vukadinovog.

  4. Marko

    Pozdrav! Moj deda je Radoljub Dimitrijević, a Aleksandar otac. Takođe mi je baba Slobodanka Krejović. Hvala na pojašnjenju. Pozdrav!

  5. radisav bralovic

    Samo da dodam posto je to izostavljeno, da Bralovici u Drenovi slave Cveti tj ulazak isusa hrista u jerusalim, i da su mnogo brojnije stanovnistvo u drenovi od Radovica a takodje ih ima jos u pozeskim Rogama.

    • Milos

      Drenova se prostire od reke Katusnice do Vladaja i do Brkovica kose,sto obuhvata sva pomenuta prezimena,A cak mestani koji zive u podnoziju reke Katusnice svoju adresu navode kao Katusnica a ne Drenova jer Drenova obuhvata vecu oblast.

    • Nenad

      Moja majka je iz Radovica.Drenova lezi na reci Katusnici koja se uliva u Rzav kod Zeljina ili u Zeljinama nedaleko od banje Visoke koja je inace u Ariljskoj opstini tako da je Drenova odnosno potez izmedju Radovica i Ratkovica granica Cajetinske i Ariljske opštine.Krejovici,naši kumovi po Mlađemu Krejovicu,Bralovici naši prijatelji po Krsti i Tomamiji,Radovici medju kojima su moji deda Milijan i baba Georgina,Petrovic Dragan i Jelena nastanjeni su svi duz toka reke Katusnice.Retko ko ce reci na pitamje odakle je reci iz Drenove,vecina ce reci iz Katusnice.Od Vladaja odakle pocinje Drenova ka dolini prezimena su Gudurici,levo u udolini Bojovici,napred Krejovici,medju njima kuca Pera Dimitrijevic,Bralovici,Radovici.Radovici slave Sv Stefana ili Stevandan

    • D. Bralović

      Moje poreklo je iz sela Pranjani,pripada Cacanskoj opštini, ima ih i u okolini Zlatibora, i svi Bralovići slave slavu Cveti, ne znam samo odakle su došli? Odakle je prvo pleme nastalo?