Порекло презимена, село Трнава (Чајетина)

15. март 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Трнава, општина Чајетина – Златиборски округ. Из књиге „Златибор – антропогеографска испитивања“ од Љубомира Ж. Мићића. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Трнава се простире од Владајског Потока до брда Градине и Гостиља. Ту је и брдо Владаје, а у селу су Ора и Голоуша. Много је каменита. Село се дели на мале, издвојене лазове у кречњачком земљишту: Обрадовића Мала, Тошића Мала, Јанковића Мала, Илића Мала, Глигоријевића и Мјаиловића Мала, Ратковићи и Дедовићи.

Воде.

Главни извори у селу су: Ливадак, Топола, Студенац, Шиљина Вода, Димакова Вода и Ваирово Врело. Северно-западним крајем тече из Алин-Потока Понор, који утиче у једну пећину високу 10 и широку 6 метара. После 15 метара ова пећина се сужава у поток и после пола сата (хода) излази из ње у Приштавицу у Рожанству. За време јаких киша Понор загуши пећину и удари „поступ“ од воде и притисне сва поља за 700-800 метара уназад а у висину 7-8 метара.

Старине у селу.

Грчко Гробље има на једној висоравни до Рожанства са доста плоча и „ у дубац“ побијеног камења без натписа.

 

Порекло становништва и оснивање села.

Раковићи (Спасенићи) су најстарија породица у селу, славе Ђурђевдан.

У другој половини 18. века досељени су:

Јанковићи (Глоговићи), Тошићи (има их у Ојковици), Глигоријевићи и Мјаиловићи су једна породица досељена из Штиткова код Нове Вроши где још има Тошића, славе Никољдан.

У почетку 19 века досељени су:

Обрадовићи су од Пријепоља. Од њих су Трнавци у Севојну код Ужица, Каменице у Гојној Гори код Пожеге а веле да су и једна породица са Туцовићима у Гостиљу, заједничка им је слава Пантелијевдан.

Дедовићи су „из Турске“, две су им породице исељене у Речице код Пожеге, славе Ђурђевдан.

Јовановићи (Шућури) су се доселили пре 20 година из села Рогу код Пожеге***.

 

Напомена:

***Не каже се коју славу славе.

 

ИЗВОР: Љубомир Мићић – Златибор. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.