Poreklo prezimena, selo Trnava (Čajetina)

15. mart 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trnava, opština Čajetina – Zlatiborski okrug. Iz knjige „Zlatibor – antropogeografska ispitivanja“ od Ljubomira Ž. Mićića. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Trnava se prostire od Vladajskog Potoka do brda Gradine i Gostilja. Tu je i brdo Vladaje, a u selu su Ora i Golouša. Mnogo je kamenita. Selo se deli na male, izdvojene lazove u krečnjačkom zemljištu: Obradovića Mala, Tošića Mala, Jankovića Mala, Ilića Mala, Gligorijevića i Mjailovića Mala, Ratkovići i Dedovići.

Vode.

Glavni izvori u selu su: Livadak, Topola, Studenac, Šiljina Voda, Dimakova Voda i Vairovo Vrelo. Severno-zapadnim krajem teče iz Alin-Potoka Ponor, koji utiče u jednu pećinu visoku 10 i široku 6 metara. Posle 15 metara ova pećina se sužava u potok i posle pola sata (hoda) izlazi iz nje u Prištavicu u Rožanstvu. Za vreme jakih kiša Ponor zaguši pećinu i udari „postup“ od vode i pritisne sva polja za 700-800 metara unazad a u visinu 7-8 metara.

Starine u selu.

Grčko Groblje ima na jednoj visoravni do Rožanstva sa dosta ploča i „ u dubac“ pobijenog kamenja bez natpisa.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Rakovići (Spasenići) su najstarija porodica u selu, slave Đurđevdan.

U drugoj polovini 18. veka doseljeni su:

Jankovići (Glogovići), Tošići (ima ih u Ojkovici), Gligorijevići i Mjailovići su jedna porodica doseljena iz Štitkova kod Nove Vroši gde još ima Tošića, slave Nikoljdan.

U početku 19 veka doseljeni su:

Obradovići su od Prijepolja. Od njih su Trnavci u Sevojnu kod Užica, Kamenice u Gojnoj Gori kod Požege a vele da su i jedna porodica sa Tucovićima u Gostilju, zajednička im je slava Pantelijevdan.

Dedovići su „iz Turske“, dve su im porodice iseljene u Rečice kod Požege, slave Đurđevdan.

Jovanovići (Šućuri) su se doselili pre 20 godina iz sela Rogu kod Požege***.

 

Napomena:

***Ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: Ljubomir Mićić – Zlatibor. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.