Свети Авксентије и Свети Кирил словенски – Ћириловдан

27. фебруара 2014.

коментара: 10

Српска православна црква и верници 27. фебруара (14. фебруара по јулијанксом календару) славе Светог Авксентија и Светог Кирила словенског – Ћириловдан. Уредништво портала Порекло честита свима који славе ове свеце.

 

Преподобни Авксентије

sv. AvksentijeВрло угледан властелин у Цариграду међу властелом и дворјанима цара Теодосија Млађега. Загрејан љубављу Христовом, Авксентије се замонаши и пребиваше још не дуго време у Цариграду. Када се почеше о њему похвале говорити, он побеже од људских похвала и настани се на једној гори близу Халкидона, која се после прозва Авксентијева гора. Не оствари му се жеља да остане ту заувек скривен од људи, јер нађоше га чобани и разгласише га. И почеше к њему доводити болеснике на исцељење. И он исцели многе. Слепоме поврати вид, губаве очисти, помазав их јелејем, тако и узетога подиже, и многе демонијаке ослободи демона. Све је то за дивљење, али је његова смерност још за веће дивљење. Кад год су га молили да некога исцели, он се бранио речима: и ја сам човек грешан! Но принуђен многим молбама он је приступао исцељењу на следеће начине: или је позивао све присутне да се с њим заједно помоле Богу за болесника; или је прво утврђивао веру у људима, па онда им говорио, да ће им Бог дати по вери; или је говорио над главом болесниковом: исцељује те Господ Исус Христос! То је све чинио, само да се не би чудотворство приписивало њему него Богу Свемогућем. Учествовао на IV васељенском сабору у Халкидону и силно штитио Православље од јереси Евтихијеве и Несторијеве. У дубокој старости узе Господ његову младу душу к Себи 470. године, а старо тело оста на земљи, од које је и саздано.

Тропар (глас 1):

Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Авксентије. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

___________________

Свети Кирил словенски

sveti Kiril slovenskiКонстантин Филозоф (грч. Κωνσταντίνος), познатији као свети Ћирило (грч. Κύριλλος, црквенословенски: Кирилъ) (827 – 14. фебруар, 869) је био византијски мисионар који је са својим братом Методијем донео писменост и хришћанство Словенима. Био је један од најбољих лингвиста, теолога и учених људи свог доба, савременик Фотија I (858—867, 877—886) и творац првог словенског писма глагољице из које се касније развила нова азбука која је у његову част названа Ћирилица. Пре мисије међу Словенима, био је као изасланик византијског цара и свог школског друга Михајла III (842—856, самостално 856—867) међу Арапима у Самари на Тигру (око 851) и међу Хазарима заједно са братом.

Током мисије међу Хазарима браћа су на Криму код Херсона нашли мошти папе Климента I (88/92—98/101), као и јеванђеље и псалтир писане руским словима на готском језику[1]. Током своје мисије међу Словенима у Великоморавској кнежевини кнеза Растислава (842—870), браћа су се нашла на удару германског свештенства које је на том простору ширило хришћанство на латинском језику, због чега су око 867. године били приморани да оду у Рим и траже дозволу за свој рад од папе. На том путу су се зауставили у Панонској кнежевини кнеза Коцеља (861—872), започевши своју мисију и на тим простору. Током боравка у Риму, папа Хадријан II (867—872) им је дао дозволу да наставе богослужење на црквенословенском језику и сам одржао службу на њему у катедрали светог Петра. Константин се у Риму разболео и замонашио у једном грчком манастиру, узевши том приликом монашко име Ћирило(грч. Κύριλλος) што значи Господњи. Педесет дана после тога је умро 14.02.869. Заједно са братом је 1980. године проглашен свецем заштитником Европе, а по њему је назван, око 1.505m нмв. висок планински врх на острву Ливингстон, које се налази у архипелагу Јужних Шетландских острва на Антарктику.

ИЗВОР: pouke.org, Википедија

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Ljiljana

  Ćirilovdan slave Šućuri iz okoline Sarajeva

 2. Александар

  Светог Кирила слави породица Тасић из Нишевца код Сврљига.

 3. Gordana

  Ćirilovdan slave i Jovanovići iz okoline Sarajeva,i u rodu su sa Šućurima.

 4. Branko

  Porodice:Zvonar,Vrtić,Račić,i Banjaluke i okolnih mjesta slave Sv.Kirila

 5. Дејан

  Светог Кирила слави и породица Ђорђевић из Бујановца, чије је порекло из с.Мерџелат код Сврљига

 6. Ima nas

  Milovanovići i Crvenkovići iz Obrenovca i okoline…