Свети Харалампије Reviewed by Momizat on . Српска православна црква и верници славе 23. фебруара (10. фебруара по јулијанском календару) светог Харалмпија. Уредништво портала Порекло честита свима који с Српска православна црква и верници славе 23. фебруара (10. фебруара по јулијанском календару) светог Харалмпија. Уредништво портала Порекло честита свима који с Rating: 0
You Are Here: Home » Данашњи дан » Свети Харалампије

Свети Харалампије

Sveti HaralampijeСрпска православна црква и верници славе 23. фебруара (10. фебруара по јулијанском календару) светог Харалмпија. Уредништво портала Порекло честита свима који славе овог свеца.

Свети Харалампије (гр: Χαράλαμπος – радосна светлост) је био епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. веку. Верује се да је имао 113 година када је пострадао због Христа.

Када наста страшно гоњење хришћана у време цара Септимија Севера, старац Харалампије не кријаше се од гонитеља, него слободно и јавно проповедаше веру Христову. Све муке претрпе као у туђем телу. А кад с њега жива кожу одраше, незлобиви светац рече царским војницима: „Хвала вам, браћо, за то што остругавши моје старо тело, ви обновисте дух мој за нови, вечни живот“.

Многобројна чудеса учини, и многе у веру обрати. Чак и царева кћи Галина напусти незнабоштво свога оца и поста хришћанка. Осуђен на смрт и изведен на губилиште свети Харалампије уздиже руке к небу и помоли се Богу за све људе, да им Бог даде телесно здравље и душевно спасење, и да им умножи плодове земаљске. „Господе, ти знаш, да су људи месо и крв; опрости им грехе, и излиј благодат Твоју на све!“ После молитве овај свети старац предаде душу своју Богу пре него што џелат спусти мач на његов врат.

Пострада 202. године. Његово тело узе Галина и чесно га сахрани.

ИЗВОР: Владика Николај Велимировић, „Охридски пролог“.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top